Opinió

Xocolata espessa

El federalisme impossible

Cada cop que les relacions Catalunya-Espanya es tensen, surten veus que defensen l'alternativa federal com a solució al centralisme i la involució autonòmica. Els resultats coneguts ahir del Baròmetre d'Opinió Política mostren més partidaris de la via federal que de la independència. Cal saber, però, que és més probable una invasió alienígena que una Espanya federal.

El sistema federal parteix d'una premissa que l'Espanya de matriu castellana no pot assimilar: el poder pertany als membres de la federació, que cedeixen al govern central una sèrie de facultats i poders determinats. En una federació, totes les competències que no s'hagin cedit expressament al govern central resten en mans de les regions, estats o lands que la componen, que sempre són preexistents a la federació.

Espanya és un estat unitari parcialment descentralitzat. Res a veure amb un sistema federal. Totes les competències pertanyen a l'estat central, que cedeix per lliure voluntat les que cregui convenient a les comunitats autònomes, simples divisions administratives. La sentència del Constitucional va deixar-ho clar. Per això l'Estatut no emana de la sobirania del poble de Catalunya, perquè tal cosa no existeix en l'ordenament constitucional, que només reconeix la sobirania unitària del poble espanyol. Pel mateix motiu els Estatuts són lleis orgàniques de les Corts espanyoles. Els Parlaments autonòmics aproven simples propostes, sotmeses a les ribotades de Madrid.

En una federació, en canvi, el poder circula de la perifèria al centre, i el govern central no pot mai assumir cap competència no cedida expressament (pensem en la recaptació d'impostos, per exemple). En un estat unitari com l'espanyol, el poder circula des del centre a la perifèria, i pot tornar cap al centre sempre que es vulgui. Sovint veiem casos, com les competències en matèria portuària, que van ser arrencades a Madrid en temps del peix al cove pujolià, per ser recuperades fàcilment per Madrid més tard, amb una simple norma aprovada pel PSOE i el PP.

En la concepció borbònica de l'estat no hi ha lloc per a un sistema federal. Podem arribar a un grau elevat de descentralització, però els poders seran sempre titularitat de l'estat central, que els cedeix graciosament i reversible a les autonomies.

L'adopció d'un model federal implicaria senzillament derogar la constitució i redactar-ne una de nova que reconegui els poders originaris i preexistents de les parts que componen Espanya. Abans arribaran els extraterrestres.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.