Opinió

Olla de grills

No ha estat gens estrany; i segurament no és el darrer episodi de la crònica d'un invent amb data de caducitat entaforat al mig de l'escenari polític. Algú pensa que l'estrany conjunt de noms que conformen Solidaritat Independentista tenen molt a veure entre ells? Trobar les diferències és un passatemps fàcil, tot i la coincidència independentista radical, una independència definida com a desig immediat però sense cap programa que la sustenti. Una olla de grills que no ha trigat gaire a expressar públicament les pròpies contradiccions.

La sagnant divisió de l'espectre independentista l'abocà a uns pèssims resultats electorals en les passades autonòmiques, en què l'elector castigà amb escreix la incapacitat d'una entesa entre elles. Amb tot, un munt de noms s'aproparen al que interpretaren com a darrer salvavides sobiranista i engreixaren SI, a la recerca d'un lloc sota el sol. Segurament s'hi incorporaren gent de bona fe, com també ho feren desnonats d'altres formacions i algun arribista dels de sempre, tots ells convocats per tres mosqueters amb ganes de brega. Uriel Bertran, Joan Laporta i Alfons López Tena travaren un SI a la seva mida i aconseguiren el seu propòsit. Els vots electorals consagraren la terna, amb l'afegitó de Strubell, que també aconseguí acta parlamentària.

Poc ha durat la felicitat a la casa de l'independentisme, malgrat els quasi quatre mil afiliats que la formen. Era inevitable: Laporta va a la seva i Bertran i López Tena intenten sobreviure en l'escó daurat que potser han aconseguit gràcies a la tirada electoral de l'expresident del Barça. Strubell i els independentistes menys polititzats contemplen amb astorament el comportament dels líders fundacionals. L'olla de grills desafina i el futur és farcit d'interrogants.

D'altra banda, Esquerra Republicana i Reagrupament acosten posicions i Laporta fa la viu-viu prop d'aquesta entesa. Camins d'anada i tornada, sense un rumb gaire definit, que només contribueix a desconcertar l'elector i a fer-lo dubtar sobre el futur de l'independentisme, a vuitanta dies de les municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.