Articles

La contra

‘Innamorato' del Barça

El periodista italià Emilio Marrese presenta a Barcelona el llibre ‘Rosa de foc: una novel·la d'intriga sobre el Barça i la Guerra Civil', d'Ediciones B

“Aquell període de la història i aquell equip és una de les coses més fascinants, més excitants, que pots arribar a imaginar”. Per aquest motiu, Emilio Marrese, periodista italià, es va llançar a escriure la novel·la Rosa de foc, editada per Ediciones B. Explica que fa més de vint anys que la ciutat el va seduir i confessa que “si tingués vint anys, m'hi escaparia, sense cap mena de dubte. Ara em fa enrere la família, els fills, la feina. Però m'hi escapo amb la fantasia”. Marrese, com a napolità de naixement i bolonyès d'adopció, veu Barcelona com “la ciutat mediterrània que Nàpols hauria pogut ser”. Barcelona, per ell, té el millor del sud “i, a més, funciona, camina molt ràpid, creix, és arriscada. Conjumina el millor del sud i del nord”. I, amb la ciutat, també admira l'equip de futbol que porta el seu nom. La seva feina com a periodista a la secció d'esports del diari La Repubblica, fa que conegui el Barça a la perfecció. Està al cas de les seves victòries, de la seva història recent i sent curiositat pel seu passat, “perquè no m'interessa la tàctica o la tècnica que fan servir els equips, el que realment m'atrapa de l'esport és l'aspecte humà i el Barça és un club ple d'històries, de personatges, de mites i de llegendes. Això és el que realment m'interessa del futbol”. A la novel·la barreja escenes de la Barcelona actual amb històries –reals i literàries– d'una gira de l'equip blaugrana per Mèxic, amb intrigues, aventures, dolor i una bonica història d'amor. Marrese, però, va escriure la novel·la pensant en el lector italià. “Mai m'hauria imaginat l'èxit que ha tingut al meu país i encara menys que es publiqués en català i en castellà a l'Estat espanyol”.

Es declara tifoso, no dels Nàpols –on només va viure fins als cinc anys, tot i que admet admiració pel Maradona napolità–, sinó del Bolonya, “un equip petit que no molesta ningú, que va guanyar l'última lliga el 1964, amb un gran passat però amb poc present i gens de futur”. De la situació política d'Itàlia, li costa parlar-ne. “Tinc molta vergonya de ser italià en aquest moment”. Per ell, l'era berlusconiana “és un període molt negre per a la nostra història. Tenim el país presoner d'un malson”. Marrese torna al Barça, i el veu alçant una altra Champions. “Espero que sí ”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.