Articles

Votar per la independència

Aquest diumenge els ciutadans de Barcelona podran votar sobre la independència de Catalunya. És una consulta sense valor jurídic, però amb una forta càrrega política. Serà la primera vegada des del restabliment democràtic que un president de la Generalitat en exercici, i també un expresident carismàtic, s'hauran pronunciat per la sobirania plena amb una papereta. Han dit , i encara que la papereta no tingui el valor d'un referèndum oficial el missatge que han llançat el president i l'expresident és inequívoc. És la prova, una més, que el país ha evolucionat i que l'eix sobiranista és el carril per on llisca el moviment.

El corrent de fons de la societat catalana iniciat a Arenys de Munt culmina aquest diumenge a Barcelona amb èxit. Pendents de conèixer la xifra exacta de participació a la ciutat –caldrà veure si supera un referèndum oficial com va ser el de la Diagonal–, el triomf de les consultes rau en l'arrelament territorial, la capacitat de mobilització de sectors crítics amb la política institucional, l'entusiasme que ha generat transversalment i les complicitats que s'han teixit tot i el context advers de les campanyes electorals, primer la del Parlament i ara les municipals. Es fa a Barcelona, contra la voluntat d'alguns. Finalment, la política formal ha hagut de pujar al carro de la política de caire cívic.

El president espanyol que va obrir la porta a l'Espanya federal i que la va haver de tancar per les pressions de l'Espanya imperant comença a anar-se'n. La metàfora és que l'anunci de retirada arriba una setmana abans que les urnes s'obrin a la capital de Catalunya amb una pregunta que tomba l'ambigüitat estatutària. L'Espanya plural s'esfuma, però els catalans que s'han il·lusionat amb les consultes han enfilat un camí propi. Han deixat d'estar pendents d'Espanya i mentalment el seu marc és Catalunya.

El diumenge de la consulta d'Arenys de Munt vaig veure gent gran emocionada. Persones que mai no s'haurien imaginat que algun dia arribarien a emetre un vot per la independència. Gent que va patir la dictadura. Diumenge milers de barcelonins podran compartir aquesta il·lusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.