Articles

Sant Jordi, festa i llibres

Des de fa unes setmanes parlo sovint amb llibreters d'aquí i d'allà. Com que un tema de conversa recurrent aquests dies és l'escaiença de Sant Jordi en Dissabte Sant, jo n'he tret aquestes conclusions.

1. Sant Jordi és molt Sant Jordi. Una festa tan potent i tan arrelada supera qualsevol entrebanc del calendari. Em diuen que sí, que es notarà un descens de vendes general, però que la mobilitat de la gent és una incògnita. Pot ser que els barcelonins es dispersin pel territori i afavoreixin les vendes fora de l'àrea metropolitana i que al mateix temps hi hagi desplaçaments a Barcelona per poder viure l'esclat de la festa a la capital. Un escull cert és que el Dia del Llibre queda isolat entre Divendres Sant i Pasqua, fins i tot en algunes poblacions no es podran muntar les parades en els llocs habituals fins que no haurà passat l'última processó. Alguns llibreters s'ho prenen amb bon humor i diuen: “Enguany tindrem dos dies per descansar!”

2. Professionalitat. La crisi mossega les llibreries i això es nota cada dia. Però jo no he copsat actituds derrotistes ni ploramiques. El bon llibreter és un romàntic, un enamorat dels llibres i de l'ofici, però, alerta, és un empresari, un professional que es reconverteix constantment i que afua l'enginy per tirar endavant. Com que el voluntarisme no fa calaix, el llibre català s'ha professionalitzat a tots els nivells i els llibreters no en són una excepció. S'ha acabat plorar i rondinar. Ai del que depèn de Sant Jordi per salvar el negoci!, diuen els llibreters. A un veterà de tercera generació li va sortir de l'ànima: “T'hi has de trencar les banyes, sí, però els llibres m'ho han donat tot”.

3. No al descompte del 10%. Hi ha unanimitat sense fissures: és una aberració empresarial que el dia de més demanda de llibres es venguin rebaixats. Tirar-se pedres a la teulada retallant els ingressos per Sant Jordi és una tradició que avui ja no té sentit. Només cal que unes quantes llibreries emblemàtiques es posin d'acord i en dos o tres anys s'haurà acabat, afirmen els llibreters. I coincideixen en un desig: que no plogui!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.