Opinió

opinió

Què faran els xenòfobs?

A l'Estat, gairebé no s'han presentat llistes xenòfobes i el PP espanyol fa un discurs molt diferent, perquè a llocs com Madrid gestionen serveis socials

Plataforma per Catalunya va obtenir 17 regidors les passades eleccions. En aquestes es presenta a 108 municipis. L'escissió de Plataforma, el Partit per Catalunya, en presenta 18. Via Democràtica, liderada per qui fóra secretari general de Plataforma, Pablo Barranco, 9. Per últim, el neofeixista Movimiento Social Republicano, 4. A més a més tenim Xavier Garcia Albiol i altres dirigents del PP fent un discurs similar a Plataforma que, al marge del que pugui passar a Badalona, on Albiol podria ser la força més votada, pot acabar beneficiant Plataforma.

Sorprenentment a la resta de l'Estat gairebé no s'han presentat llistes xenòfobes i el PP espanyol fa un discurs molt diferent del de García Albiol, perquè a llocs com Madrid gestionen els serveis socials i esbombar mentides és tirar-se pedres al terrat. I en canvi a Madrid sí que hi assentaments com la Cañada Real, on viuen gitanos romanesos, immigrants sense papers víctimes de la crisi i clans mafiosos, espanyols o estrangers. Però allà no hi va cap dirigent del PP.

I el més trist del debat que s'ha generat a Catalunya, és que fins i tot alguns líders d'opinió i polítics gens sospitosos de compartir les tesis d'Anglada i Albiol, han dit que en immigració havíem pecat de bonisme. “Entrava qui volia i no afrontàvem els problemes”. Jo discrepo d'aquesta anàlisi. No es va pecar de bonisme, es va pecar d'autisme. Quan el mercat laboral demandava més de dos-cents mil immigrants nous a l'any, planificàvem un contingent de només quinze mil. Quan la bossa d'irregulars era ja insuportable, es feia una regularització que sempre havia de ser l'última i repetíem que a partir de demà només entrarien amb papers, però no es va crear cap sistema eficaç de contractació en origen fins al 2005. I el pitjor de tot és que, veient el flux d'entrada i la demanda de mà d'obra, ningú no avisava els ajuntaments perquè es preparessin. I malgrat la crisi, com constata l'informe que va fer públic La Caixa fa tres setmanes, els immigrants aporten a l'Estat del benestar molt més del que reben.

No m'he amagat que desitjaria que Albiol no guanyés a Badalona i defenso a capa i espasa la feina que han fet de gestió de la immigració els convergents Ferran Falcó i Josep Pera. Però si finalment no es pot repetir un govern de coalició, penso que tampoc no seria tan greu que l'alcalde fos Garcia Albiol. És molt fàcil fer propostes màgiques en seguretat i ajuts des de l'oposició. Però, potser, com fan els seus companys de Madrid, deixaria de tirar pedres al terrat, deixaria de confrontar la població i enterraria, com un pecat de joventut, el seu passat piròman. Tampoc no he amagat que empatitzo amb la feina que ha fet a Salt Iolanda Pineda, que aquests dies ha hagut de suportar una nova campanya de mentides sobre una macromesquita salafista que ella hauria autoritzat. I em dol que, un cop s'ha demostrat la falsedat de la notícia, en els Facebook de candidats de l'oposició, encara ho mantinguin com una notícia verídica.

Per últim, faig un pronòstic del que farà Plataforma. Crec que Plataforma i les altres llistes xenòfobes poden arribar als 50 regidors. I a Vic pot passar de tot després que Vila d'Abadal, ara que ja és diputat i se li fa feixuc pujar a Vic, declarés que si l'Anglada no baixa dels 4 regidors que té, ell plega d'alcalde. Aquesta amenaça pot fer que molta gent que no va empatitzar amb ell quan va venir des de Barcelona, votin l'Anglada perquè marxi i tenir un alcalde més vigatà.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.