Articles

Nosaltres, els sospitosos habituals

Faig la declaració de la renda, com tothom. Demano hora al meu gestor, porto els documents i espero que el programa informàtic dicti sentència, més o menys com tothom. Però no tothom desitja que la declaració sigui positiva. Fa temps que detecto aquesta paradoxa entre persones del meu entorn. “M'estimo més pagar un euro que no que me'n tornin mil”, em diu un amic escriptor. L'afirmació no és tan exagerada com sembla, perquè, abans de tornar-te mil euros, l'Administració –amb majúscula, que és una senyora amb molts fums– s'ho pensa, s'ho repensa, es fa l'orni i embolica la troca. Sobretot si ets, com jo, un dels sospitosos habituals.

Al llarg del temps, les diverses persones que m'han assessorat per fer les declaracions de la renda coincideixen a dir que als autònoms, sobretot els contribuents que exercim una professió de les dites liberals, Hisenda ens mira amb lupa.

Sempre em sento a dir el mateix. I sempre he de suportar les ganyotes de contrarietat quan la famosa quota líquida és negativa. Vol dir que he pagat massa a l'erari i, doncs, que m'han de tornar quartos. En la pràctica és interpretat com una confessió de culpabilitat i la senyora Agència Tributària desencadena mecanismes burocràtics per demanar explicacions sobre això i allò. Punyetetes que generalment són factures que el pagador i el receptor declaren amb dies de diferència entre desembre i gener del tombant d'any.

Fa temps que això és així, però ara s'ha agreujat perquè es veu que la caixa està escurada i, a força de buscar els tres peus del gat a cada declaració, es van estalviant calerons o, si més no, es demoren els pagaments. Equival a deixar diners a Hisenda, tal com es fa amb els amics de confiança: “Ja m'ho tornaràs quan et vagi bé”.

No protesto per haver de fer la declaració de la renda. I no demano mai que facin tripijocs amb els meus números. Passo per l'adreçador sense alegria, però hi passo, com tothom. Però cada any em sento més sulfurat que l'anterior quan la persona que em fa els números arrufa el nas si la declaració és negativa o respira alleujada si és positiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.