Opinió

És anticonstitucional, l'estelada?

Segons sembla, el futbolista Fàbregas va exhibir una estelada durant la celebració de la supercopa a Mònaco. Aquest fet ha provocat –en l'àmbit d'Espanya– que en alguns mitjans de comunicació i en les xarxes socials s'hagi anomenat l'estelada “bandera anticonstitucional”. La pregunta és: “l'estelada és una bandera anticonstitucional?” La resposta, al meu entendre, és que no.

Anticonstitucional vol dir –segons el diccionari de la RAE–: “Contrari a la Constitució d'un estat.” Si llegim la Constitució de l'Estat espanyol, veiem que la paraula bandera hi apareix en comptades ocasions. A l'article 4.1, que es limita a descriure la bandera d'Espanya. A l'article 4.2, que diu que els estatuts podran reconèixer banderes pròpies de les comunitats autònomes i que aquestes s'utilitzaran oficialment juntament amb la bandera d'Espanya. I, a l'article 149.1.20, que reserva a l'Estat la competència exclusiva en abanderament de vaixells.

Així, l'estelada, entesa estrictament com a símbol nacional, en la mesura que no és contrària a la descripció de la bandera d'Espanya, ni és contrària al reconeixement estatutari de cap comunitat autònoma, ni competeix en l'abanderament de vaixells, no pot ser anticonstitucional, perquè no és contrària a cap dels articles en què la Constitució espanyola fa referència a les banderes. És a dir, que l'estelada és tan anticonstitucional com pugui ser-ho la bandera de Portugal, la de Mèxic o la dels Estats Units d'Amèrica. En el benentès que els acusadors d'anticonstitucionalitats estiguin convençuts que qualsevol bandera que no se citi a la Constitució espanyola és, pel
sol fet d'existir, anticonstitucional.

D'altra banda, l'estelada, no entesa com a símbol nacional (que no ho és perquè no és reconeguda per cap estat sobirà), sinó simplement entesa com un tros de tela, no passa de tenir la mateixa categoria que una bandera d'entitat privada (com un club esportiu, una confraria, una empresa…), per bé que tingui connotacions d'insurrecció.

Finalment, potser convé recordar que la paraula anticonstitucional
no apareix a la Constitució espanyola (així, anticonstitucional és anticonstitucional?), que en canvi sí que es refereix en ocasions a la inconstitucionalitat. I, ara
com ara, el TC no ha sentenciat la inconstitucionalitat de la bandera
estelada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.