Opinió

LA COLUMNA

Feliç Nadal! Un ‘gustassu!

Barcelona mai no podrà
ser feliç si no és la capital
de Catalunya, del català

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit felicitar-nos l'aniversari del messies amb la web “Feliç Barcelona”. Aquest eslògan castellanitzat, que apel·la implícitament a Feliz Navidad, no només manifesta un error lingüístic: que l'Ajuntament escampi aquest “Feliç Barcelona” implica que la institució assumeix que els seus ciutadans diuen habitualment “Feliç Nadal”, en lloc de “Bon Nadal” o “Bones Festes”. Dir “Feliç Barcelona” no és només no tenir ni la més mínima idea de català: és, per més inri, vantar-se d'una fastigosa indiferència cap a la llengua pròpia, normalitzar un ús del català cada vegada més xava i pensar que el català no pot ser emprat en la publicitat institucional si no és traduït de l'espanyol. Entenc que l'alcalde Trias, que ja té ideat el pacte municipal amb el Partido Popular, celebri el casori emprant la nostra llengua al nivell de la il·lustríssima intel·ligència de l'Albertito Fernández Díaz. Però caldria urgentment que tots aquells que gallegen de tenir sang inequívocament catalana, sobretot quan es parla de disposicions addicionals, comencessin a ser conseqüents.

Barcelona mai no podrà ser feliç si no és la capital de Catalunya: en altres mots, la capital del català. Per filtrar la llengua a l'espanyol als òrgans públics, benvolgut alcalde, parlem tots en espanyol i llestos. Així ho hauria de fer, per exemple, el portaveu d'una de les nostres més venerables institucions, que –en declaracions a la nostra– va afirmar que la darrera victòria del Barça davant el Madrid havia estat “un gustassu”: el nivell del soci 12.556 difereix, com veuen, del joc dels nostres genis... Amb aquests lletraferits, no és estrany que Barcelona tingui el “gustassu” de veure com cada any que passa es perd un punt percentual de coneixement de la llengua a la capital. Espanya ens roba molts calés, és cert, però hi ha ajuntaments públics que ens estan retallant progressivament la llengua, institucions comandades per xonis que van de patriotes i que no poden desitjar-nos “Bones Festes” o celebrar el goig amb normalitat. Aquesta és la seva Barcelona: “Feliç Nadal! Un gustassu!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.