Opinió

opinió

A les Glòries, plaça i parc

La situació és tan singular que caldria fer-hi la gran plaça de l'Eixample

Benvingut l'article sobre les Glòries del dia 30 passat perquè dóna peu a entrar en el debat d'un tema urbanístic importantíssim per a Barcelona.

La situació de les Glòries és tan singular que reclama fer-hi la gran plaça de l'Eixample, el qual està orfe de poder gaudir d'aquest valuós i representatiu espai urbanístic. Marcaria el centre del barri dissenyat per Cerdà. A més a més, projectar una plaça de bell nou oferiria el repte de millorar els trets de places com ara Francesc Macià i Catalunya. Que aquest plantejament suposa augmentar significativament l'edificabilitat del lloc? I tant! Els valors urbans es conreen en un marc de centralitat i de densitats mitjanes i altes però, per compensar, cal acompanyar-ho d'un bon sistema de parcs inserits en la trama urbana. En aquest cas, sí que es poden preveure parcs prop de la Sagrada Família (com s'apunta en l'article esmentat) i també en el costat mar de les Glòries, una àrea tan desgraciada urbanísticament que necessitaria un replantejament total.

Si es construís una plaça a les Glòries, la seva implementació i el seu acabament no es veurien afectats per la crisi actual a menys que s'allargués més enllà del raonable.

Per què donar tan protagonisme als veïns si és un tema que repercuteix en tota la ciutat? Sí, els veïns legítimament poden demanar que se'ls resolgui el dèficit d'equipaments (un parc de barri inclòs) però, diguem-ho clar, no poden condicionar la solució urbana d'un lloc que pot esdevenir un espai de centralitat per a la ciutat sencera.

L'entitat Amics de la Ciutat (amics de Barcelona) ha estudiat una proposta de plaça (i un parc al centre) que gaudeix de les característiques de monumentalitat, és un focus urbà en el seu perímetre i té una imatge unitària de les façanes que la converteix en una icona de Barcelona. Deixarem perdre aquesta gran oportunitat? La proposta és ambiciosa però no utòpica.

Que no quedi en silenci aquesta opció de futur per a les Glòries i, definitivament, que es faci honor al triple nom de “Plaça-Glòries-Catalanes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.