Opinió

Els Fils d'Ariadna

Dignitat

La manifestació de dimarts fa visible el col·lapse polític

Per demà passat hi ha convocada una important manifestació independentista a Barcelona. Es tracta, sobretot, d'una manifestació catàrtica. Després de 300 anys de jacobinisme i destrucció de tota forma cultural i política que no sigui de matriu castellana, després de la recent experiència estatutària en què l'Estat va activar tots els ressorts del seu poder (fins i tot el teologal!) per erosionar la proposta catalana aprovada en referèndum, després del fracàs evident d'un sistema autonòmic que obliga Catalunya a demanar ser rescatada pel mateix govern que l'espolia, i després de constatar que la ciutadania va moltes passes per endavant de la classe política en matèria de reivindicació, una significativa part de la població catalana es manifestarà per expressar que els canals polítics d'aquesta societat estan obturats.

La manifestació de dimarts fa visible el col·lapse polític. És un col·lapse extern en la mesura que certifica el fracàs d'Espanya. Però també és, no ens enganyem, un col·lapse intern, perquè evidencia la inoperància dels governants catalans per promoure sortides polítiques, econòmiques i democràtiques d'aquesta actualment inviable Catalunya. I com que molts tenen por que la manifestació posi en relleu aquest fet, a hores d'ara ja ha començat l'exercici guepardià de “canviar-ho tot perquè res no canviï”. Una part de l'arc parlamentari vol fer saber que, sense combregar del tot amb el lema de la convocatòria, també serà a la manifestació: alguns de cos present (foto al Facebook) i d'altres, com el president Mas, que només hi enviaran l'esperit (si no l'espectre). Alguns diaris, atribolats per la possible magnitud de la resposta ciutadana, preguen perquè durant el dimarts es generi una notícia d'impacte mundial per, així, contraprogramar la plana de portada i l'editorial de dimecres. I d'altres subratllaran les mancances del catalanisme. Aquests últims, tan necessaris per un catalanisme que s'ha de falsar constantment per millorar, que no oblidin si us plau que els referèndums populars, mobilitzacions i aquesta manifestació mateix són un model de comportament civilitzat i pulcritud democràtica. Dimarts, tant en les formes com en el fons, es farà una manifestació molt digna, que explota els actius de civilitat i compromís que tan sovint es troben a faltar en la política professional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.