Opinió

La Columna

Cesc I

O Siscu o Quico o Francesc: d'Assís, que no de Borja, jesuïta. Ni de Sales. Francesc, pare de Roma, després d'un polonès i d'un alemany, letals per a les herències del Concili Vaticà II, que era viu, i generador d'esperança, ara fa cinquanta anys. Summus Pontifex. O sigui pont, no se sap ben bé entre quines pàtries. Argentí. Com Perón, Videla, Borges, Cortázar, Valdano o Maradona. Confesso que m'han deixat parat, suposo que d'enveja davant gent tan lúcida, els comentaristes que ja han dit, infal·libles, que serà un papa obert i que regenerarà l'Església. Com que saben de què parlen, pel to amb què ho diuen o ho escriuen, me'ls crec, naturalment. Veig que no discuteixen, però, que el sistema sigui tan poc democràtic que embruta la paraula elecció. ¿Qui l'ha elegit? Els cardenals designats, digitalment, pels papes liquidadors que l'han precedit. I a l'hora d'elegir descarten el cinquanta (i més) per cent dels i de les creients, que són dones.

El teòleg català Valentí Fàbrega ha demostrat que l'exclusió de les dones del sacerdoci no té cap base ni a les Escriptures ni a la pràctica de la primera Església. ¿Qui les ha vetat i per què?

Com que no formo part d'aquest ramat, mai no m'immisciré en les decisions internes de l'Església. Crec que té el dret a morir dignament: si s'autoliquida, la respectaré. En aspectes, però, en què l'Església envaeix i hipoteca les decisions, sí que democràtiques, de la societat civil, hem de protestar. Tant que em creuré el que diuen els experts sobre el tarannà “obert” del nou papa si denuncia el Concordat d'Espanya amb la Santa Seu, pactat i reblat amb nocturnitat en dates ben assenyalades. I me'l creuré si coopera amb les autoritats civils d'arreu del món, sense subterfugis, en la persecució de la pederàstia de capellans i àdhuc de bisbes.

¿No seria higiènic que el nou papa, que sap quins són els efectes de les turbulències bancàries a l'Argentina, que publiqués urbi et orbi, con luces y taquígrafos, les finances del Vaticà i de la seva banca, que experts solvents assenyalen com l'iceberg d'un altre paradís fiscal? Aleshores el papa podrà predicar als seus quins són els camins per anar a l'altre Paradís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.