Opinió

Els futuròlegs

Malgrat tot, estem bé però no acabem d'anar prou bé si els dirigents és poden permetre fer futurologia. Tota una demostració que tenen boles de vidre per veure el camí polític dels pròxims anys. D'una banda, Artur Mas promet que esgotarà la legislatura per aplicar l'agenda nacional i l'econòmica. D'altra banda, Mariano Rajoy ha volgut deixat clar en seu parlamentària que no pensa apujar l'IVA ni augmentar l'edat de jubilació. Davant d'aquestes qüestions, cal ser escèptic.

Els dos presidents no volen enganyar. Però, quan a Brussel·les toquin la flauta i ordenin apujar l'IVA, Rajoy l'apujarà, i en el cas que Artur Mas no pugui aprovar els pressupostos del 2013, del 2014 i del 2015 i es vegi atrapat per les finances, quelcom haurà de fer electoralment per fer bullir l'olla.

“Resistir”. És un dels missatges que es van poder interpretar dimarts passat a la conferència de premsa del president Mas. “Resistir” en espera d'una futurologia que vindrà marcada per un calendari electoral que ara per ara té avantatges per les pretensions dels actuals llogaters de la Generalitat. “La millor enquesta són les eleccions”, va dir Mas evitant parlar de les enquestes que han aparegut i que apareixeran i que li són desfavorables.

El pitjor resultat electoral per a CiU va ser el 25-N en format d'un avançament provocat per la manifestació de la Diada. Va ser per a CiU una derrota més difícil d'administrar del que es podia preveure, sobretot vist el dia a dia. ERC continua lluny d'entrar al govern i ara és fàcil veure què podia haver passat amb setanta diputats del mateix color al Parlament, tal com auguraven algunes enquestes. CiU actuaria d'una altra manera.

Les següents enquestes eleccions seran les europees del maig del 2014. Mas preveu que podrà remuntar. Són unes eleccions amb llistes estatals tot i que serà un bon test per saber el grau de sobiranisme. Segueix el calendari amb les eleccions municipals del maig del 2015. Heus aquí el termòmetre. Les municipals marquen tendències i sovint hi ha hagut un abans i un després. Més endavant hi haurà les eleccions generals, que apunten que no hi haurà majories absolutes. Una situació que en el passat ha permès al nacionalisme català de CiU arribar a pactes amb el PSOE i el PP. Com el del Majestic. Finalment, amb el calendari a la mà, hi haurà les eleccions catalanes, amb un panorama ben diferent, on serà més fàcil, com deia el poeta de Roda, que “tot sigui possible i que tot estigui per fer”... Però la gran pregunta sense resposta continua sent: mentrestant, què fem?... Perquè per fer tot el que diuen que faran es necessiten diners, fins i tot per no apujar l'IVA ni augmentar l'edat per cobrar la jubilació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.