Opinió

La columna

Maternitat castigada

Al pas que anem, les embarassades seran les culpables dels desgavells pressupostaris

Els quatre germans Cañizares es van fer famosos a Barcelona als anys 60. El motiu? Haver nascut tots quatre alhora, un fet excepcional que va suscitar el paternalisme del règim, amb fotos d'autopropaganda de l'alcalde Porcioles i d'alguna empresa d'aliments infantils. Però la modesta família Cañizares va pujar els fills com va poder, amb moltes estretors, perquè quatre fills simultanis són quatre forats a les butxaques. Als anys 80, l'administració no distingia entre un part simple i una bessonada. Si a la mare li feien fer un repòs preventiu, els dies que havia faltat a la feina es descomptaven del permís de maternitat, de manera que, quan més la necessitava, més curta era la baixa maternal.

No m'ho han explicat, ho sé per experiència. Hi afegeixo que, pel fet de tenir tres fills, vaig arribar a posseir un carnet de família nombrosa que no servia per a res. Teòricament, la llista d'avantatges era espaterrant, però en la pràctica, era fum. La Generalitat va trigar molt a concedir ajudes específiques per als parts múltiples i acollides múltiples. Ignoro si eren ajudes gaire significatives, però ja són història perquè les ha suprimides el Departament de Benestar Social i Família, altrament dit del Malestar de les Famílies.

En una de les visites de Jordi Pujol a RAC1 va coincidir amb dues periodistes de la casa embarassades. Les va felicitar amb gran alegria perquè al país li convé fer com més catalanets millor. Però això era abans. Avui, si vol estar en sintonia amb les retallades de les retallades, Pujol potser les hauria de renyar. Perquè, al pas que anem, les embarassades seran les culpables dels desgavells pressupostaris, especialment les que han tingut la barra de concebre dues, tres o quatre criatures d'una tacada.

Que els caigui al damunt la ira de l'administració en forma de multes severíssimes i, en casos de reincidència, presó i treballs forçats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia