Opinió

LA GALERIA

Dues dedicatòries

Una nova oportunitat
de negoci per als llibreters: oferir llibres
de segona mà d'edicions actuals

Divendres passat vaig comprar un llibre de segona mà en una d'aquestes paradetes improvisades que trobes al carrer. És de segona mà, però nou. Sempre que compro en parades com aquella em quedo amb la sensació d'haver fet alguna cosa malament. Em sap greu per les llibreries, que són establiments que m'agraden, i que paguen impostos i sous, i a les quals aquests venedors “espontanis” els deuen fer mal, però Trilogia de Nova York, ben editada, en perfecte estat i només tres euros, era un bona oferta. El cas és que amb les presses per quedar-me'l no vaig veure la dedicatòria, llarguíssima, fins que vaig ser a casa: “Te creus que aquest llibre és pels dos anys i mig de relació... passetjar amb tu per Barcelona... t'estim (molt)”, i al final una signatura ben llegible i una data. És una declaració d'amor molt bonica que potser no havia ni de llegir per la seva càrrega d'intimitat. El noi de la parada m'havia dit, precisament, que cada cop li'n porten més per vendre, que la gent es treu els llibres de sobre a cap preu, gairebé nous, però arribar a l'extrem de vendre un record tan personal només pot ser, penso jo, fruit d'un error. En realitat m'agradaria retornar el llibre a l'autor de la dedicatòria o a la persona destinatària, sincerament. Ho escric aquí a manera d'anunci (confiant que la casualitat faci que llegeixin aquesta columna.

Tornant encara a la qüestió del futur de les llibreries, ben mirat, si la gent revèn els llibres un cop els ha llegit, quin futur els queda? Vaig escriure Paul Auster al cercador d'internet i el nom del llibre en l'edició catalana, per saber la diferència de preu (i potser també perquè el català garrepa que porto a dins buscava una petita satisfacció). Va ser aleshores que em vaig endur la segona sorpresa. Dues webs de grans llibreries de casa nostra l'ofereixen nou per 10 euros i, a la mateixa pàgina, donen l'opció de comprar-lo de segona mà per 3 euros, el mateix que jo en vaig pagar a la parada del carrer. Excel·lent idea. Heus aquí una nova oportunitat de negoci per als llibreters: oferir llibres de segona mà d'edicions actuals, que estan al mercat, a bon preu. Entre aquesta possible sortida, i que la pirateria arruïna les edicions electròniques i n'està frenant molt l'oferta, intueixo que les coses no aniran tan malament per aquestes botigues fantàstiques, espais agradables i suggeridors on persones com en Guillem o la Neus, posem pel cas, t'obren les portes a nous mons. A ells va dedicada aquesta columna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia