Opinió

el defensor del lector

Les necrològiques

El nostre diari dedica més d'una persona
a aquest afer perquè
es considera que és
molt important

Des del primer dia que va sortir El Punt Diari a Girona, una de les persones que van tirar endavant el projecte, en Pius Pujades, tenia l'obsessió que les necrològiques havien de ser una secció molt important del diari. I sempre vaig creure que no anava errat. En primer lloc, perquè un diari local com el nostre havia de fer un servei als lectors de primer orde. Els joves ben segur que no ho entendran gaire, però molts dels que som més grans comencem a llegir el diari per la plana dels difunts. Per una part, la curiositat de saber qui ens ha deixat i, per l'altra, per si encara som a temps d'anar a l'enterrament d'alguna persona coneguda. I, també de pa viu l'home, pels ingressos que poden portar les esqueles. Ja he explicat més d'una vegada que, al cap de poc temps de sortir El Punt, ens va arribar una esquela i fou tanta la satisfacció i les ganes de fer-ho bé que, després de provar diferents tipus de lletres, l'esquela va sortir sense el nom i els cognoms del difunt.

En Jordi Romagosa, de Sant Feliu de Llobregat, m'envia un correu en què em diu: “Fa mesos i mesos que el nostre diari no publica les defuncions de Sant Feliu de Llobregat. Primer vaig pensar: «Mira que bé, els de Sant Feliu ens hem fet immortals.» Després he vist que els ciutadans d'aquí també ens morim. Encara que només sigui per tafaneria, es pot saber el perquè d'aquesta omissió?” En parlem amb la gent de la secció i m'ho expliquen. Avui, hi ha un piló de funeràries, que solen abraçar molts pobles i ciutats, que a través del correu electrònic o per fax envien al diari les dades dels difunts d'aquell dia. El cas és que les de Sant Feliu no les enviaven. S'ha parlat amb ells i, si és cert el que ens han dit, abans que surti aquest article del defensor ja haurien d'arribar els difunts d'aquesta ciutat. Ho controlarem a veure si s'ha resolt el problema que ens exposa en Jordi. Tot i això, els responsables també m'han fet una precisió, hi ha famílies que, per les raons que siguin, no volen que surti la necrològica del seu familiar. Les funeràries demanen sempre als familiars si tenen cap inconvenient que s'enviïn les dades al diari. I un altre punt, encara: en alguns casos és el diari el que cada dia truca a unes funeràries determinades per saber si tenen algun difunt, ja que no ho envien directament. Total, que concretament el nostre diari dedica més d'una persona a aquest afer perquè es considera que és molt important. I ben segur que se n'escapen, però no per negligència de la casa, sinó per altres raons. És un servei que demana dedicació i s'agraeix quan algú com en Jordi ens fa saber que no surten els difunts del seu poble. Però, i ho repeteixo, que el lector sàpiga que a vegades no és problema ni de la funerària ni del diari, sinó que és la família la que no vol que surtin les dades del seu difunt. I hi ha funeràries que no donen l'edat del difunt perquè creuen que són dades personals i, com que hi ha la llei de protecció de dades...

Felicitació

Ja sabem que el defensor del lector hi és per escoltar problemes dels lectors i ajudar a solucionar-los. Ha de ser així, i animo els lectors a no callar quan no estan d'acord amb alguna cosa del diari. Però també he de dir que, quan reps alguna carta positiva, fins i tot de felicitació, s'agraeix. En Jordi Trias, de Figueres, a l'Alt Empordà, m'envia un escrit fet a màquina, que li vull agrair de veritat, no tant per mi, que també, sinó pel diari. Em diu: “Per mi és un goig tenir El Punt Avui cada dia a les meves mans i poder llegir quasi totes les seves pàgines. El trobo molt enriquidor...” Gràcies, Jordi, he llegit tota la carta amb fruïció, ja que m'expliqueu coses molt interessants sobre la sèrie que s'està acabant de la Guerra Civil espanyola. Em diu: “A vegades, quan vaig al cementiri a visitar el nínxol on reposen els meus estimats pares, els explico comentaris, esdeveniments que he llegit a El Punt Avui i que fan referència al seu passat.” Fantàstic, Jordi, no sabeu com me n'alegro. I quan em dieu que em feliciteu pels meus escrits d'El Defensor del Lector m'animeu a continuar amb la mateixa il·lusió del primer dia. Passo la felicitació a tots els responsables de la direcció i a tots els periodistes de part vostra.

Per acabar, en Salvador Rofes, de Sant Fost de Campsentelles, m'envia un correu per mostrar la seva disconformitat amb la portada del diumenge 23 de març: “M'ha semblat absolutament lamentable la portada d'El Punt Avui del diumenge 23 de març, en què, seguint la línia dels principals diaris espanyols, s'ha marginat a un lateral de la portada i en un requadre de 8x4 cm la notícia de Les marxes de la dignitat de Madrid.” És discutible, segur. Va ser un acte molt important i per això es posa a portada. Parlant amb els responsables, creuen que el tractament és el correcte, ja que som un diari local i cal destacar les notícies de casa. Que no vol dir que no es valori en el seu punt just el fet que milers de persones de tot l'Estat anessin a Madrid. Aquí sí que trobaríem opinions de tota mena, i ben segur que altra gent pensa com tu, Salvador. El que et puc assegurar, com dius en la carta, és que no devem res al govern del PP. Ja es veu cada dia, no?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia