Opinió

És normal que Espanya siga una monarquia?

Espanya és una monarquia. Però això és normal? És normal la institució monàrquica al món?

Avui hi ha 206 estats al planeta. D'ells només 44 tenen com a forma de govern una monarquia. Alerta, però. Setze d'elles comparteixen monarca: Isabel II. La reina d'Anglaterra és reina de setze estats. Sense comptar-la a ella de monarquies només hi ha 28. Que podem catalogar en grups diferents. Mirem primer els que, simplement, no valen a efectes de comparació.

Un primer grup és el de les monarquies diguem-ne curioses. El Vaticà, per exemple, que és una monarquia ...electiva. Andorra, que té de co-monarca el president de la República per excel·lència o Malaisia i els Emirats Àrabs, que tenen monarques rotatoris, canviants.

Un segon grup és el dels microestats. Països molt petits que tenen en el monarca gairebé l'única raó de la seua existència: Mònegue, Luxemburg i Liechstein.

I el tercer grup és el de les monarquies absolutes. Encara. Països com Catar, Oman, Swazilàndia, Brunei o Aràbia Saudita, on el rei regna sorprenentment encara avui com un monarca absolut.

Són un grup de dotze monarquies, doncs, difícils d'equiparar al que hauria de ser la monarquia espanyola.

Les que s'hi podrien comparar, monarquies democràtiques i diguem-ne modernes, serien Leshoto a l'Àfrica, Tonga, el Japó, Cambotja, Tailàndia i Bhutan a l'Àsia més les quatre monarquies més o menys moderades del món àrab: el Marroc, Jordània, Kuwait i Bahrain. És molt dir que serien comparables perquè de fet són societats molt diferents.

Què queda doncs? Les europees i ací és on tot queda clar. Hi ha sis monarquies nòrdiques i Espanya. Les sis monarquies nòrdiques (Dinamarca, Noruega, Suècia, Països Baixos, Bèlgica i el Regne Unit) són països amb monarquies de molta tradició, excepte Noruega, i protestants, excepte la part valona de Bèlgica.

Espanya en aquest sentit és l'excepció catòlica i del sud. Excepció que s'aclareix quan es veu que a tot el mediterrani europeu les monarquies van ser abolides el segle passat. Com a Espanya, que la va abolir el 1931.

La diferència, l'única, és que a Espanya hi va haver un cop d'estat contra les autoritats democràtiques que va crear una dictadura que va imposar una monarquia, la de Juan Carlos, que és justament la que tenim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia