Opinió

el defensor del lector

Aprofitar les vacances

Hi haurà una informació especial i diària del Sortim. I una secció de viatges, amb la col·laboració de ‘Descobrir Catalunya'

Per als que en facin, naturalment. El darrer quadrimestre de l'any serà dur, molt dur. I no vull ser pessimista, tot al contrari. No sabem què passarà ni com aniran les coses. Però que hi haurà inundacions –en sentit figurat, és clar–, i fortes, no hi ha cap dubte. Farem consulta? Farem eleccions? Ens declararan un país il·legal? Vindran els tancs per posar-nos a to? Poden passar mil coses i, per tant, aprofitem les vacances els que en facin per estar forts psicològicament. Estic segur que finalment tot succeirà sense alts i baixos i democràticament. Caldrà ser-hi, doncs, en cada moment. Em deixeu ser sincer? Si la situació l'hagués de resoldre en Rajoy i companyia, que Déu ens agafi confessats. Però confio que des d'Europa hi haurà qui per sota mà marcarà les pautes per trobar solucions adequades.

Uns quants lectors m'han fet saber la seva satisfacció pel resultat de les jornades que van tenir lloc el cap de setmana passat. Veritablement van ser un èxit en el seu conjunt. Sempre hi ha alguna cosa que no acaba de funcionar, per això em diuen des de la direcció que s'està fent un estudi a fons del positiu i del negatiu. Malgrat l'esgotament de molta gent que va agafar la batuta, endevino que han quedat ganes de tornar-hi, i això anima. Reunir tanta gent, regidors, alcaldes, escriptors, polítics, conferenciants i públic, no és cosa fàcil. I s'ha aconseguit.

Acabem un curs. Un altre. Durant tot un any hem intentat quinzenalment seguir el dia a dia del diari des de la platea. Heu enviat correus, heu escrit cartes, algunes a mà que m'han emocionat, m'heu aturat pel carrer i hem xerrat i jo he intentat anar reflectint, quinzena rere quinzena, les opinions dels lectors. I he donat el meu punt de vista, procurant ser al més objectiu possible, cosa difícil perquè tots tenim els nostres punts de vista. El que sí vull assegurar és que he procurat fer el paper que em correspon, defensor del lector, que no vol dir que el lector sempre tingui raó, encara que tots ens pensem que la tenim. Repassant, però, tot aquest curs, el que vull dir és que crec que aquesta secció és útil. I puc assegurar que des de la direcció del diari s'han estudiat i analitzat totes i cadascuna de les opinions dels que es miren el diari des de l'altra banda dels professionals que intenten fer arribar les notícies i els punts de vista amb la màxima precisió. Som humans i els professionals alguna vegada l'erren i també a vegades el punt de vista del lector no és la bona. Amb tot, sempre ajuden els punts de vista. I confio que a partir del setembre hi tornarem amb més empenta que mai.

Errors de xifres

M'envia un correu electrònic en Josep Maria Benejam per rectificar una informació que va aparèixer en el diari del dia 7 de juliol i que feia referència al turisme xinès que creix constantment. Em diu textualment en Josep: “Per un costat es diu que l'any passat viatjaren a l'estranger 97 milions de xinesos, i unes línies més endavant es diu que gastaren 94,2 milions d'euros arreu del món. I jo em pregunto quan gastà cada xinès que viatjà fora del seu país?” Es veu de seguida que els números no lliguen. Simplement es tracta d'una falta de zeros. Hauria de d'haver dit 94.200 milions. Sembla mentida el que poden fer els zeros quan juguem amb quantitats grans, i també en les petites. I per als que estàvem acostumats amb les pessetes això encara ens resulta més difícil. Almenys a mi. Per això, encara que ja sé que no és el mateix, quan jugo amb quantitats grans faig el canvi en pessetes i així tinc almenys una idea del que suposa aquella quantitat. Quan faig això em ve al cap la meva germana que vivia a París i cada vegada que parlàvem de francs sempre em sortia amb els francs vells que feia anys i panys que havien desaparegut. No m'hi vaig aclarir mai. Com diu en Josep Maria, un altre problema surt quan es tradueix el bilió anglès, que no equival al bilió nostre. En fi, redactors del diari, compte amb els números que ens poden fer males jugades.

Acabo felicitant els responsables de l'edició de Girona del diari per haver tornat a la primitiva comarcalització que els que hi érem el primer dia encara recordem. En les planes de Comarques Gironines les notícies es recullen per cada comarca, el que situa molt més on ens trobem. “Ens porta força més feina”, em diuen des del diari. Segur, però els lectors ho agraïm. El que no trobarem els lectors són pàgines especials d'estiu. Però sí que hi haurà una informació especial i diària del Sortim que setmanalment llegim a Presència. Com que el setmanari fa vacances, trobarem al diari les moltes informacions que hi ha en aquesta secció. I també hi haurà una secció de viatges, amb la col·laboració de Descobrir Catalunya, que ens portarà a llocs especials que ens poden servir per recórrer si fem vacances.

Bones vacances, doncs, als que en facin i bona sort als que no en poden fer o treballen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia