Opinió

LA CRÒNICA

Memòria

Els programes oficials de Fires i Festes de Sant Narcís, editats per l'Ajuntament de Girona, han permès construir una biblioteca insòlita feta de llibres i objectes que interpreten, expliquen i narren aspectes heterogenis de Girona. Els més de vint volums que integren la col·lecció Programes de Fires tenen en comú la temàtica, vinculada sempre a la ciutat, Girona; la impecable edició; l'originalitat del tema i/o disseny, i el fet de portar sempre inserit (solen estar envasats amb plàstic retractilat) el programa de les activitats de fires. Amb els anys, s'ha creat un catàleg d'obres que ha permès als gironins entendre, conèixer, jugar, aprendre i veure la ciutat des de diferents òptiques.

Amb els Programes de Fires, he nedat a l'Onyar (Imatges de la ciutat, Josep M. Oliveras, 1988); fet –i acabat!– una col·lecció de cromos sobre la història de la ciutat, creada amb reproduccions de documents i imatges de l'Arxiu Municipal (Girona. Àlbum de cromos, Joan Boadas, 1990); acolorit amb els nens tretze places de la ciutat, dibuixades prèviament per tretze artistes de la ciutat, mentre de reüll contemplava embadalida les reproduccions de les estampes populars, dibuixades per Joaquim Pla Dalmau el 1949 (Fires, diversos autors, 1991); construït un demoníac trencaclosques de les façanes del riu Onyar (Fires 1993. Huedo!, Vicente Huedo, 1993); recorregut carrers i indrets de la ciutat descobrint, gràcies a les noves tecnologies, què tenen amagat (Rastres de temps, rostres de ciutat, Miquel Berga, 2007; capbussat en la història de pobles que, absorbits per la capital, han deixat de ser-ho (Quatre pobles en un segle (1862-1963), Manel Mesquita, 2013). Entremig els xuixos, el Teatre Municipal, la Devesa, llocs ocults..., tot un món de coneixement que convida a meravellar-nos, a mirar d'una manera diferent la nostra ciutat.

Damunt la taula tinc el programa oficial de fires 2014. Editat per l'Ajuntament, La tria de l'arxiver és una obra de Joan Boadas, amb la col·laboració d'Anna Gironella. Un recull de joies que formen part de l'Arxiu Municipal, un viatge al passat i una estada al present de la ciutat ens explica què som avui. La lectura –i en aquest cas la mirada– necessita moments. Prolongar les Fires més enllà de les Fires. Transcorregudes les Fires de la infància, on viure a la Devesa era viure a les Fires, no anar a les Fires; de l'adolescència, on Sant Narcís es vivia amb la intensitat pròpia de l'edat; del moment de ser i fer de mare, on la necessitat d'anar, veure, ensenyar... es convertia en un delit..., arriba el llarg període de la maduresa, en què les Fires se situen en una altra realitat. Passats els anys, els programes oficials, evocant històries, imatges i records de la ciutat, han esdevingut la memòria de les Fires. Avui, i recordant Borges (Sempre vaig imaginar que el paradís seria algun tipus de biblioteca), el meu paradís real de les Fires i Festes de Sant Narcís és una part de la meva biblioteca.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.