Opinió

De set en set

Indefensos

Veurem desgràcies, no pas causades per forces cegues de la naturalesa sinó per individus que van i vénen amb ganes de matar

La ciutat de San Francisco està situada en una zona d'alt risc sísmic, i és cosa sabuda que d'aquí a pocs anys hi haurà un gran terratrèmol, un dels més grans de què es tingui constància, o, més probablement, una sèrie de terratrèmols d'intensitat inferior però tot i així prou respectable. Se sap que això passarà, però no es pot saber exactament quan. Mentrestant, es vigila l'estat dels edificis, es treballa en mesures de protecció i es fan simulacres perquè, arribat el moment, la gent sàpiga què ha de fer.

Aquí també tenim la certesa que veurem desgràcies, no pas causades per forces cegues de la naturalesa sinó per individus que van i vénen amb ganes de matar i sotmetre. A Catalunya li tocarà el rebre, probablement a Barcelona. No som solament un lloc de pas, ni un refugi des d'on emetre propaganda, ni una caserna de reclutament, encara que tot això també; som un objectiu. Pot ser al metro o a la Sagrada Família, no seria cap sorpresa. Hi ha detencions, com més va més freqüents; uns èxits policials que no són suficients per esborrar un creixent sentiment d'indefensió. Però fa l'efecte que als polítics se'ls escapa l'autèntica dimensió del problema, fins al punt que l'esborrany de constitució del jutge Vidal diu que “Catalunya és territori lliure d'exèrcit i forces armades”. En un hipotètic “nou país” independent, qui s'encarregaria d'aturar els degolladors que tornen de Síria? Uns mossos sense armilla ni pilotes de goma? O enviarem a l'Orient Mitjà un comando d'experts en mediació de conflictes?

La presència de terroristes islàmics –contra els quals no hi ha cap política preventiva, només un seguiment a distància i esperar que hi hagi sort– ha arribat a un punt de saturació que fa altament probable allò que fa vint anys només era presumible. No podem pronosticar quan ni on, però no podem dir que no passarà. Pensar que ens estalviarem una matança que fa anys que persegueixen i que no paren d'anunciar seria tan il·lús com creure que les plaques tectòniques de Califòrnia s'assentaran sense fer més renou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.