Opinió

De set en set

Països Catalans

Una de les expectatives que hem perdut en les últimes (3 o 4) dècades és la d'articular els Països Catalans. No em refereixo tant a la unificació política, que, en els moments de màxima defensa, només ha tingut el suport de veus molt minoritàries, sinó a la unificació de la cultura i, en especial, de la llengua; és a dir, de l'àmbit lingüístic.

L'Estat de les autonomies, des del seu inici sota governs de centre (UCD), com en el decurs dels governs de l'esquerra (PSOE) i dels governs de la dreta (PP), i durant diverses etapes amb la torna de partits catalans (de Catalunya), sia el PSC o sia CiU, no només ha barrat el pas a la unitat de la llengua catalana, sinó que ha treballat obsessivament a favor de la segregació. I ho continua fent perquè, paradoxalment, malgrat la pruïja aculturadora, encara no se n'ha sortit del tot.

En tenim dos casos recents. L'un, la llei de reconeixement, protecció i promoció de les senyes d'identitat del poble valencià, aprovada pel corró del PP (valencià); i, l'altra, la fi de la recepció dels canals Super3 i 3/24 a les Illes Balears, també per gentilesa del PP (en aquest cas, balear). En ambdós casos, la unitat de la llengua torna a retrocedir, malgrat les protestes d'amplis sectors de les societats valenciana i balear.

A banda de donar, ara, fàcilment, la culpa al PP, allò més preocupant és la poca sensibilitat del gruix del catalanisme polític i de la societat catalana (de Catalunya) en la defensa del que, si en veritat tinguéssim sentit d'estat, hauríem d'anomenar “catalanofonia”. Tret de la CUP, si no vaig mal informat, cap altra formació prioritza el marc mental dels Països Catalans. Segons sembla, l'article 145.1 de la Constitució Espanyola ens ha afectat també a nosaltres; el que diu: “En cap cas s'admetrà la federació de comunitats autònomes.”

Tenim una tendència, des de Catalunya, a oblidar o a ignorar, ja no diguem la Catalunya del Nord, sinó el País Valencià i les Illes Balears. I fent-nos còmplices de les fronteres (autonòmiques), anem desfent la llengua mentre l'anem fent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia