Opinió

Espanya ens estima

A Espanya, en castellà;
ni èuscar ni català

Diumenge passat en la roda de premsa posterior a l'Almeria-Eibar, l'entrenador dels visitants, Gaizka Garitano, va començar responent preguntes en èuscar. Dos periodistes andalusos feien gestos de desaprovació i remugaven. El cap de premsa de l'Almeria, atònit, va interrompre un moment Garitano per demanar-los respecte. L'entrenador basc va reprendre l'exposició fins que enervat pels comentaris d'un dels periodistes va aturar-se i li va etzibar: “Que passa res?” Resposta: “Sí, és clar que passa. Que no entenem res!” Garitano va abandonar la roda de premsa en aquell mateix moment mentre Juan José Moreno, el cap de premsa de l'Almeria, recriminava, incrèdul, l'actitud dels dos periodistes: “Fa sis anys que som a primera, i quan ha vingut el Barça hem fet primer les preguntes en català i després en castellà. No sé a què vénen tots aquests gestos.”

L'Eibar ha enviat una carta d'agraïment a Moreno, que va estar a l'altura de les circumstàncies. Altres no. El periodista Eduardo Inda afirmava dilluns al programa de Neox El Chiringuito de Jugones que l'actitud del tècnic basc és una provocació. “A Espanya s'ha de parlar la llengua que entén tothom, i és el castellà.”

Des de l'ABC, Fernando R. Lafuente ho considerava de mala educació en el seu article Les llengües no fan la guerra. Segons Lafuente, el gest de Garitano és “maldestre i no ajuda al reconeixement de la pluralitat lingüística”. Deu ser el gest dels dos periodistes andalusos el que ajuda a aquest reconeixement. L'articulista afirma també que les quatre llengües espanyoles són una riquesa cultural extraordinària, però que “des de la Transició no s'ha sabut administrar, i fins i tot, per deixadesa, s'ha permès als grups nacionalistes fer bandera d'un patrimoni que era de tots”. Cal tenir molta barra.

Al mateix diari hi trobem Il·luminacions de Pep i de Luis Enrique, teclejat des de la intolerància i amb la bilis esbravada per Luis Ventoso, que no els perdona el seu suport a Garitano, de qui afirma que va usar l'èuscar mogut per la seva ideologia: “El gran Luis Enrique és una d'aquelles persones que quan veuen passar la nau de l'estupidesa mai perden l'ocasió de pujar-hi a bord. Espanya té un problema quan un adult asturià de 44 anys, professional de fama i en principi assenyat, afirma que és bo i raonable que un espanyol es comuniqui en basc a Almeria.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia