Opinió

De set en set

Inici de campanya

Comença l'hora de la veritat del periple electoral. Aquesta nit arrenca la campanya de les municipals. Hi haurà enganxades de cartells simbòliques. Molt lluny d'aquelles nits dels inicis de la democràcia en què els voluntaris sortien pels carrers amb megàfons i anaven a penjar cartells dels seus candidats. Les eleccions municipals a cada poble són un món diferent encara que serviran com a primer termòmetre per saber les preferències ciutadanes en l'àmbit català i espanyol.

Avui, coincidint amb el començament de la campanya electoral, hi haurà un primer tast al Parlament andalús. Des de fa dies hi ha molt poques ganes de trobar consensos i acords. Ningú es vol pronunciar a favor de la candidata més votada. Ciutadans i Podem volien fer patir la socialista Susana Díaz. Ara sembla que tot plegat va més enllà del patiment, i les estratègies faran que a hores d'ara sembli clar que cap d'aquests partits votarà a favor de la investidura encara que hi hagi un parell de partits que s'abstinguin per facilitar-li l'elecció perquè, en cas contrari, s'hauran de tornar a convocar eleccions; un fet que ningú desitja i encara menys amb l'horitzó d'unes eleccions generals abans d'acabar l'any.

La falta d'acords i consensos que s'està veient a Andalusia es pot veure repetida a partir del 24 de maig als pobles i comunitats autònomes que votaran el mateix dia que les municipals. Les enquestes asseguren que sembla que s'acabarà el cicle de majories absolutes i que, per tant, caldrà que els polítics tinguin cintura suficient per aconseguir acords per governar. En cas contrari es pot entrar en una deriva que faci impossible la governabilitat. Els experts diuen que sembla lògic que intenti governar el partit més votat encara que es puguin formar coalicions que conformin altres majories.

En el cas que no hi hagi pactes, el tast electoral d'Andalusia deixa un regust amarg de la política. Perquè tot indica que molts ajuntaments quedaran fragmentats per la diversitat de partits que es presenten. Un fet que no és bo ni dolent i que provocarà que hi hagi d'haver acords i sobretot canvis de mentalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia