Opinió

Keep calm

Salutregi

Qualsevol abertzale podia ser militant o,
fins i tot, dirigent d'ETA sense saber-ho

El seu nom és Jabier Salutregi i és l'únic director de diari tancat a la presó que hi ha en tota la Unió Europea. El Jabier és basc i abertzale, com Arnaldo Otegi o Rafa Díez. Com la seva subdirectora, la periodista Teresa Toda, sis anys empresonada. Com els germans Isidro i Patxo Murga –recentment alliberats–, que van complir els setanta al penal de Lleó, condemnats en la mateixa causa que ell.

El Jabier va ser durant un bon grapat d'anys el director del diari basc Egin, que va ser tancat per ordre de l'Audiencia Nacional espanyola el juliol del 1998. Per tant, ara fa 17 anys que 200 policies, sota la direcció del jutge Baltasar Garzón, van entrar a la redacció i als tallers d'aquest mitjà a Hernani i, davant la mirada atònita dels seus responsables, van procedir a precintar-los sota l'acusació que formaven part de l'entramat d'ETA. Al mateix temps, des de Turquia, un estat també molt compromès amb la llibertat d'expressió, el llavors president espanyol José Maria Aznar demostrava una vegada més el seu concepte de la separació de poders en proclamar: “Què es pensaven, que no ens hi atreviríem?” Pobre Montesquieu.

Des d'aquells dies, Jabier Salutregi ha entrat i sortit de la presó a causa de les seves antigues responsabilitats a Egin. El seu darrer arrest va tenir lloc el juliol del 2009, i des de llavors, està reclòs al centre penitenciari de Burgos. Ell, com desenes –centenars– de persones de tot el País Basc han estat víctimes d'aquell “tot és ETA”, la tesi del prevaricador jutge Baltasar Garzón que equiparava amb l'organització armada tots aquells que tinguessin els seus mateixos objectius independentistes. Qualsevol abertzale podia ser militant o, fins i tot, dirigent d'ETA... sense saber-ho. Fos empresari, professor d'eusquera, sindicalista, músic o periodista... com Jabier Salutregi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia