Opinió

LA GALERIA

Sr. Romero i Srta. Pepita

El llibre es presentarà el 9 de setembre a Santa Eugènia

Acaba d'entrar a màquines (feia temps que volia començar una Galeria amb aquesta frase)... Doncs això: acaba d'entrar a màquines un nou llibre que ens parla de trenta anys de la història de l'actual barri de Santa Eugènia de Girona, Escola Santa Eugènia de Ter 1949-1981. Recull de vivències d'en Juan Romero Garganta.

Els pobles dignes ho són perquè al llarg de la seva existència l'atzar s'ha confabulat a favor dels seus veïns i veïnes. A Santa Eugènia de Ter, aquest fet “casual” s'ha vist concretat en diverses ocasions al llarg de la mil·lenària història d'aquest llogaret del pla de Girona. El domus (l'església) de Santa Eugènia ja és citat el 3 de novembre de 988 en el llegat d'Ermengardis al monestir de Sant Pere de Galligants... Les referències documentals –en els segles XIII-XIV– a Santa Eugènia del Pla, Santa Eugènia en el Pla, Santa Eugènia sobre l'Horta de Girona (1362) o –més recentment– a Santa Eugènia, Pla de Ter o Santa Eugènia de Ter, ens demostren que venim de lluny.

En aquest camí, persones com Juan Romero (el senyor Romero) i Josefa Garganta (la senyoreta Pepita) ocupen un tram importantíssim d'aquest trajecte, el que va des del 1949 fins al 1981, en què han deixat la seva indissoluble petja: tota una vida a l'Escola de Santa Eugènia –el nostre Col·legi Groc, a tocar del pont del Dimoni i del carrilet d'Olot– fent de mestres (i de veïns, ep!) amb la matèria primera més valuosa que tota comunitat que es preuï té l'obligació de vetllar: les nostres nenes i nens, el nostre futur col·lectiu.

En aquest llibre –editat amb el suport del ST d'Ensenyament, la Diputació, l'Ajuntament de Girona, l'Escola Santa Eugènia i la Mancomunitat Santa Eugènia-Can Gibert– magníficament treballat per Juan Ramón Romero Garganta (fill dels mestres i mestre) i M. Dolors Ponce Abadal (mestra, també), reconeixem qui érem i qui som; recuperem mil imatges d'aquest tram, dur i esperançador alhora, del passat segle XX; fem un exercici de memòria il·lustrada i il·lustre que ens permet homenatjar la família Romero Garganta i –amb ells– tots els veïns de Santa Eugènia, la Rodona, Sant Narcís i Can Gibert del Pla que ja fos com a pares, avis, alumnes, col·laboradors de l'escola, van créixer, van aprendre, van conviure amb el senyor Romero i la senyoreta Pepita.

El llibre es presenta el 9 de setembre, en el marc de la festa major de Santa Eugènia de Ter, que aquest any té com a pregoner el fill del veïnat de la Rodona, l'eugenial abat de Montserrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia