Opinió

Keep calm

La clau de la caixa

El País Basc ja és independent, d'aquí el perfil baix dels seus partits i institucions

Només un 25% dels bascos són partidaris de la independència. Dada que no ens ha d'estranyar, si tenim en compte que, de fet, el País Basc ja és un estat independent. De fet, el que és estrany és que hi hagi un 25% de bascos a favor de la independència, tenint en compte que no només ja són independents de facto, sinó que, amb aquesta independència dissimulada, aconsegueixen, fins i tot, ser rics i, a sobre, rebre més diners.

I, a més, aquesta “insolidaritat”, en llenguatge ppsoe i de la Brunete, no els comporta cap mena d'improperi, més enllà d'un debat politicointel·lectual que apareix de tant en tant. Per tant, no és estrany que, un cop acabada la xacra del terrorisme d'ETA, el PNB i la resta de partits i institucions bascos hagin adoptat un perfil ben pla en mig d'un debat anomenat “territorial” que el PP i el govern de Mariano Rajoy s'encarreguen de dramatitzar. Els bascos no voldran marxar mai d'Espanya. Ja són independents.

En canvi, Catalunya, que, com el País Valencià, les Illes i Madrid, té un dèficit fiscal excessiu, ha anat plantejant periòdicament millores del finançament. Plantejaments que reben sistemàticament com a resposta les crítiques d'insolidaritat des de les comunitats subvencionades. I, quan com a subjecte polític, Catalunya planteja tenir la clau de la caixa, cosa que, segurament, desinflaria l'onada independentista, rep un no etern. I el rep perquè, sense els diners dels contribuents catalans, l'Estat no podria funcionar igual. Hauria de canviar de veritat. Artur Mas va dir ahir que sense hisenda pròpia, no hi ha autogovern de debò. És clar. De fet, l'autogovern de debò és la hisenda pròpia. Amb la hisenda pròpia, Catalunya ja seria independent. Per això l'Estat no l'acceptarà mai. De fet, és més fàcil aconseguir la independència per un altre camí, que obtenir concert econòmic. D'aquí la manera d'actuar dels uns i els altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia