Opinió

De set en set

Eremites

El meu amic burkinès Mustafà parla per telèfon (mòbil) cada vespre amb la seva família que viu a l'Àfrica Occidental. Ell els telefona des de Catalunya i la dona i els fills li responen (també per mòbil) des de Burkina Faso. El caçador furtiu nord-americà Walter James Palmer va matar el lleó Cecil a Zimbàbue, Àfrica Oriental i (hem de suposar que després d'assegurar-se del tràmit) es va fer una foto amb el lleó mort, aguantant-li el cap perquè hi sortís bé. Com que la foto en qüestió va circular immediatament per les xarxes socials, també hem de suposar que la imatge es va captar amb un mòbil. Vaja, que Walter James Palmer, que segons es diu és dentista de professió i resident a l'estat de Minnesota, Estats Units d'Amèrica, se'n va anar a caçar el lleó armat amb escopeta i mòbil.

Hi va haver un temps en què es van posar de moda les caceres fotogràfiques, però aquest no va ser el cas. Primer hi va haver el(s) tret(s) amb foc real i, posteriorment, la cacera virtual de la bèstia. També hem de suposar que el mòbil que va fer servir Walter James Palmer durant l'aventura era el mateix que el de la feina. És a dir, amb els contactes dels col·legues i dels clients, entre d'altres. Així, un nombre indeterminat de persones amb dentadura postissa hem de suposar que van rebre la imatge i van considerar que el resultat de carnisseria que ells havien patit en el moment del pas per la consulta del dentista hauria pogut ser molt pitjor.

Aquests dies hem sabut que alguns experts estan donant consells a la població amb estratègies perquè la gent es desconnecti del mòbil durant les vacances. A mi, aquests beneficis que ens procura la modernitat consistents, primer, a crear-te una dependència i, després, a desintoxicar-te'n, em semblen publicitat enganyosa. Fa dècades, amb diner públic, es va impulsar el consum de tabac (el monopoli espanyol Tabacalera era una empresa pública), i actualment la sanitat pública anatematitza els fumadors. Amb els mòbils, la jugada no els sortirà perfecta. Ens hem tornat tan ignorants que, sense la intel·ligència artificial, no som res. I fa segles que vam perdre l'oportunitat de ser un país d'eremites.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia