Opinió

Ombres d'estiu

L'actriu de teatre que mai no he vist

Si em concedissin el desig de viatjar al lloc on m'agradaria estar avui, 4 d'agost del 2015, em trobaria ara a Sydney amb dues entrades per assistir a l'estrena (depenent de l'hora ja hi hauria assistit, perquè la diferència horària és de vuit hores) de The present, un muntatge teatral dirigit per l'irlandès John
Crowley que adapta Platonov, l'obra que Txèkhov va escriure als 20 anys i que, desestimada per l'actriu a la qual anava destinada, mai no va estrenar en vida. Anys després de la mort de l'escriptor, el text va trobar-se a la caixa forta d'un banc de Moscou. El cas és que Platonov gira entorn d'un mestre d'escola desencantat de la vida que, sense voler, enamora les dones, una de les quals, Anna Petrovna, vídua d'un general que, a la seva finca amenaçada pels deutes, acull diversos convidats que s'emborratxen amb vodka mentre el seu món s'ensorra. I, bé, sempre m'agrada veure una obra de Txèkhov, el meu dramaturg preferit, però si avui voldria ser a Sydney, o qualsevol dia d'aquí fins al 19 de setembre, és perquè la meva actriu preferida, Cate Blanchett, hi interpreta Anna Petrovna.

Crec que vaig començar a admirar Blanchett des que vaig veure-la transfigurada en Bob Dylan a I'm not there, de Todd Haynes, que també l'ha dirigit a Carol, en què és una dona burgesa que, en els últims anys cinquanta, s'enamora d'una jove. Sé que, fa més de vint anys, va fer el seu gran primer paper al teatre (amb un personatge que també s'anomena Carol) enfrontant-se a Geoffrey Rush a Oleanna, de David Mamet. Va ser a la Companyia de Teatre de Sydney, amb la qual ara representa Platonov. També sé que, junt amb el seu marit, Andrew Upton, ha dirigit aquesta companyia durant els últims sis anys i que hi ha fet molt del que una actriu ha de fer: una Hedda Gabler; una Blanche Dubois d'Un tramvia anomenat desig en què, a petició seva, va ser dirigida per Liv Ullmann; una Ielena de L'oncle Vània, i una de Les criades (l'altra va assumir-la Isabelle Huppert) de Genet. Tot això m'ho he perdut. És així que, en part, Cate Blanchett és l'actriu que mai no he vist.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia