Opinió

opinió

Reflexions en el Dia Internacional de la Joventut

Avui se celebra el Dia Internacional de la Joventut. Aquesta data va ser instaurada oficialment per l'Assemblea General de les Nacions Unides l'any 1999 amb la voluntat de fer un reconeixement al paper de les persones joves com a agents de construcció i de transformació de la societat. Des d'aleshores, cada any, el dia 12 d'agost, Nacions Unides organitza un acte commemoratiu centrat en algun aspecte relacionat amb la realitat juvenil.

L'edició d'aquest 2015 està dedicada a la participació i el compromís cívic dels i les joves i se'ns invita a fer una reflexió col·lectiva sobre les condicions i els instruments que propicien la implicació i el compromís dels i les joves en les esferes cívica, política i social. Des de la Direcció General de Joventut, volem aprofitar l'avinentesa per compartir amb tots vosaltres algunes de les reflexions que, el passat mes de maig, la vicepresidenta del govern de la Generalitat de Catalunya i consellera de Benestar social i Família, Neus Munté, va traslladar al Consell de Ministres d'Educació, Joventut, Cultura i Esports de la Unió Europea.

La primera parteix de la constatació que, a la major part d'Europa, els i les joves són el grup d'edat que presenta una participació electoral més baixa. A això cal sumar-hi que els canvis demogràfics fan que la joventut cada cop tingui un pes relatiu menor dins el conjunt de la població. I tot plegat podria provocar dos efectes adversos: que els partits polítics i les administracions cada vegada donin menys importància a la joventut i que la gent jove es distanciï de les institucions, en considerar que no atenen les seves necessitats. Tanmateix, si s'observa l'evolució de la participació electoral de la joventut catalana des de la Transició fins ara, no es constata que hi hagi una tendència sostinguda de davallada, sinó que es produeixen alts i baixos. Això ens porta a pensar que la participació juvenil té una forta dependència del context polític de cada moment, cosa que reforça la idea que els i les joves conceben la seva implicació política no tant com un deure ciutadà, sinó com un compromís directe amb els seus propis valors. Per això és fonamental que les institucions democràtiques demostrem de forma clara i visible que som agents rellevants per afrontar els temes d'interès social i polític. I per això mateix els poders públics hem d'impulsar processos de debat per fomentar la transparència de totes les institucions.

La segona reflexió està relacionada amb la crisi econòmica, que ha castigat amb especial duresa la població més jove i ha influït negativament en la seva visió de la política institucional. Sembla que una bona part dels joves desconfien cada cop més de les fórmules institucionalitzades i prefereixen fórmules participatives amb un caràcter menys formal i més individualitzat. Davant d'aquest panorama, tenim el doble repte d'apropar el debat polític a la joventut i de demostrar que les vies institucionals també són útils per canalitzar els seus interessos i les seves inquietuds.

Per tant, cal buscar estratègies que reforcin la capacitat d'atendre les demandes i expectatives de la gent jove i accions que apropin els debats públics a la joventut. I en aquest sentit les institucions locals –les més properes a la ciutadania– poden jugar un paper molt important, establint mecanismes que creïn una relació més directa amb la gent jove. Cal, en definitiva, establir vincles més directes i més propers, que contribueixin a apropar els i les joves a les institucions.

Si les institucions públiques no som capaces de donar resposta a aquesta exigència de més i millor democràcia podem generar una gran frustració i afavorir la radicalització i l'extremisme. Per aquest motiu és important continuar desplegant mesures de lluita contra la corrupció i de reforç de la transparència de les institucions. Cal seguir impulsant accions per fomentar la qualitat democràtica i l'obertura de les institucions a la participació ciutadana.

Per acabar, només afegir que els plantejaments i reflexions recollits en aquest article els haurem de tenir en compte de cara al disseny del nou model de país que ben aviat començarem a construir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia