Opinió

La columna

Univers i món

Cap als començaments de la primera desena del segle XX, Einstein ens va sortir amb la teoria de la relativitat.

Molt senzill. La mosca es mou dintre del carro, el carro es mou per la carretera, la carretera a gira't i tomba't roda com la bola del món, la bola del món roda entorn d'una estrella grossa i així arribem a la conclusió. Tot belluga en l'univers.

Einstein creia en Déu, deia que la ciència no ho podria explicar mai tot perquè amaga el misteri de la divinitat.

Estàvem en aquestes quan al cap de vint anys mestre Schrödinger de Viena va sortir amb una fórmula sobre l'univers que Einstein va entendre molt bé i va escriure una carta al col·lega dient-li que ell pintava l'univers com si fos obra d'un Déu jugant a la ruleta. L'altre li va contestar que justa la fusta i que l'univers era com un gat tancat en una capsa, tant que no sabem si hi ha gat o no n'hi ha, si és viu o és mort. Sigui com sigui és un gat que està sonat.

D'aquesta en va sortir la mecànica quàntica que ens explica com tot va començar per una gran espetegadera tan fantasiosa com la d'un misto que s'encén sol. I acaba presentant-nos sàviament un univers que, dit a la berguedana, és a cal pixairrellisca.

Però, tant l'Einstein com Schrödinger, tant com el Peret Titella o la Quima Coixa, no vivim a l'univers. Vivim en un món on les pissarres de fer càlculs matemàtics no es mouen d'on són i on tot hi és endreçadet amb més bondat que maldat perquè seguint Chesterton el món no és dolent perquè la cervesa és bona.

Arribant a fons, l'home és una criatura beneïda i admirable que pot fer el boig o pot estimar i és capaç de fer actes raonats sense més embolics i és molt millor de com ens el pinten als diaris que sembla que ens passem el temps matant sogres en una naturalesa que fa bestieses com el tsunami.

Acabo. El món és un menut univers assenyat amb les seves bogeries i la criatura humana per ella mateixa es mereix la lloança d'Antígona dient que és la més bella de les criatures.

Ho enllesteixo. L'home val tant la pena que Déu es va fer Home.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia