Opinió

Puc reduir el consum del meu habitatge?

Els arquitectes som
els més ben preparats per entendre les necessitats dels usuaris dels habitatges

Sí, pots. Aquesta és la primera fase que molts arquitectes solem donar als nostres clients quan ens pregunten sobre si poden reduir significativament el consum dels seus habitatges invertint en una reforma energètica. Però encara hi ha ignorància sobre les millores que poden realitzar els usuaris en els seus habitatges per evitar pagar de més en les seves factures mensuals de consum, i sobretot hi ha una gran desconeixença de què és més urgent i què ho és menys.

Però una reforma energètica no pot ser només canviar la nostra caldera, canviar les finestres, o canviar els llums, sinó que és molt més efectiva si està planificada i l'anem fent progressivament, tocant els aspectes que realment afecten les emissions de CO2 a l'atmosfera com són: l'aïllament, les orientacions, les ventilacions, els sistemes, els usos...

I com a part implicada a evitar el canvi climàtic en el sector de la construcció és on els arquitectes hem de començar a ser líders davant de la societat. Som els més ben preparats per entendre les necessitats dels usuaris dels habitatges, i alhora hem de ser conscients que hem de conjugar l'interès dels nostres clients per pagar menys en les seves factures mensuals, amb l'interès ecològic d'evitar malbaratar energia i abocar un excés de CO2 a l'atmosfera.

La reforma energètica té encara molt de camí. Tant, que totes les futures reformes haurien de fer-se sempre tenint en compte la millora energètica, ja que el parc immobiliari de les nostres ciutats no sol reunir unes condicions mínimes d'aïllament per no perdre energia en excés i per assolir una temperatura adient l'habitatge. Amb un 65% dels edificis construïts abans de 1980, per tant sense aïllament tèrmic, el 35% restant amb un aïllament escàs o millorable, i les perspectives d'augment de temperatura del planeta, de malbaratament de l'energia i dels preus dels consums en augment, bona part del futur passa per saber planificar les reformes dels habitatges per reduir-hi el consum energètic.

Però moltes vegades les inversions en millores energètiques superen els guanys futurs d'aquestes en consums. Per això és important tenir planificades les intervencions energètiques a realitzar en un habitatge, i els arquitectes hi tenim molt a dir, en aquesta planificació. Podem visualitzar en conjunt els canvis a fer, gestionar-los per importància i alhora informar els nostres clients de quan hi ha subvencions específiques per a realitzar els canvis. Reformes de petit cost econòmic poden suposar estalvis importants de consum, mentre que d'altres de més costoses poden suposar un estalvi menor. Per això és important establir un ordre de prioritats de reformes, sempre pensant en el consum final, l'estalvi econòmic i la reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera. I tot això és inviable si no s'analitza en conjunt. Una avaluació energètica de l'habitatge i un pla de millores és cada cop més imprescindible.

Cada habitatge o cada edifici d'habitatges hauria de tenir el seu pla d'actuacions energètiques previst, i saber aprofitar les oportunitats i necessitats per executar-les. Que s'espatlla la caldera, la canviem per la que tinguem prevista amb millores energètiques importants. Que haig de reformar l'habitació, aprofito per posar aïllament a la façana. Que hi ha subvencions per canviar les finestres, podem aprofitar-ho per col·locar les que ja tenim previstes amb una millora energètica important. Amb aquest petits gestos millorarem els nostres consums progressivament sense grans esforços econòmics, i el més important, contribuirem dins la nostra parcel·la a evitar el canvi climàtic, reduint l'emissió de CO2 innecessari a l'atmosfera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia