Opinió

La columna

Ultracoses

Saber ser selectiu i pujar el llistó és no mamar el que se't dóna només perquè se't dóna mastegat

Heu sentit parlar del non plus ultra i de la ultradreta casposa. Heu flipat amb l'Ultraman i us heu perdut per la secció d'ultramarins del súper. Heu calçat les esportives ultraràpides (les Ultra Raptor) i, on vas a parar, heu fet l'ultratrail d'ultrafons de la Cerdanya. Per créixer encara més, accepteu un guiatge literari a ultrança: llegiu El crit de les ultracoses, novel·la escrita pel guionista i publicista David (Callahan) Ruiz. Us canviarà la vida. L'autor de la sèrie web Scalletti: Girona Connection vol que, d'entrada, us costi mirar la televisió com fèieu fins ara. Un dels mèrits del llibre és despertar el sentit crític, prémer el mode on del vostre garbell cultural. Sanejar-vos. Salvar-vos. Saber ser selectiu i pujar el llistó és no mamar el que se't dóna només perquè se't dóna mastegat. David Ruiz edifica una trama policíaca i l'esquitxa d'humor surrealista marca de la casa.

Seguim Raül Costa, un detectiu dels Mossos d'Esquadra addicte a la beguda, l'antiheroi, el loser irònic que investiga un fets fantàstics ambientats a Girona. Aquí és on Ruiz encadella una segona trama, la que li ha valgut una menció especial del jurat del Premi UPC a obres de ciència-ficció. Una corrua de morts que no ho són: les víctimes cauen en coma després de mirar la televisió i de ser abduïts per ultracoses.

David Ruiz és talentós. Escriu amb la poètica cinematogràfica dels curtmetratges, feta de llenguatge pirueta amb estil plàstic, prompte, fresc i pel·liculero en tots els sentits. Recrea tòpics i els trabuca, recrea lectures marcianes i les reinventa, crea una drecera que subverteix l'expectativa i fa un tribut a la cultura, pròpia i compartible. La teoria científica que batega en el llibre ens fa dubtar de la broma. La fantasia potser no ho és tant i ens hem ben fotut de peus a la galleda: és l'alienació la malaltia del segle XXI? Estem abduïts? Enterrem una vegada per totes el conformisme? Va, sí, fem-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia