Opinió

Agenda Salut 2020 en un estat social català

La vertebració territorial dels serveis públics a les persones va més enllà de les inversions en infraestructures i serveis

Aquest setembre estem cridats a votar en unes eleccions excepcionals que poden obrir un procés constituent a Catalunya. Per molts, el nou estat que podem dibuixar en un futur no llunyà és indestriable d'un model social i de benestar molt arrelat al país. El nostre sistema sanitari té uns estàndards de qualitat assistencial i uns resultats en salut que ens posarien entre l'elit europea; per bé que s'ha aconseguit amb l'esforç majúscul dels professionals sanitaris (en termes de salaris i càrrega de treball). En els darrers anys, però, també ha tingut una erosió claríssima en l'accés de la ciutadania als serveis (llistes d'espera) i una aturada de les inversions i l'activitat assistencial en general que haurà de reprendre's immediatament per no hipotecar la salut de la nostra població en el proper quinquenni. Avui el sistema sanitari és una estructura d'estat prou consolidada, i per aquesta raó no pot ser ni minimitzada, ni oblidada com a prioritat de la construcció nacional del país. És l'ampli consens del sector el que ens defineix l'agenda fins al 2020 (Salut 2020) en política sanitària, sortint del focus partidista després de les properes eleccions i que ha de ser la columna principal de la construcció del nou estat social català. Cinc serien les prioritats d'agenda que caldria implantar:

Primer: consolidar un Sistema Nacional de Salut (que reverteixi el Reial Decret Llei 16/2012), d'accés universal i finançat a través d'impostos, que garanteixi la igualtat de drets a l'accés dels serveis sanitaris; equitatiu en termes territorial, de gènere, edat i condició socioeconòmica. Un sistema que integri adequadament l'atenció urgent, primària, especialitzada, terciària, sociosanitària i de salut mental; i que tingui el foment de la recerca biomèdica com una de les prioritats de la R+D+i del país.

Segon: un sistema que gestioni adequadament les prestacions sanitàries i socials, que acceleri el procés d'integració dels serveis socials i sanitaris, amb especial focus en les polítiques de salut pública, atenció primària i comunitària i en les polítiques de promoció de l'autonomia personal.

Tercer: promoure un sistema sanitari i social econòmicament eficient i suficient. Que garanteixi una homologació de la despesa per càpita similar a la de països amb sistemes sanitaris i riquesa similars a Catalunya. La suficiència hauria d'assegurar-se a través d'una planificació de recursos plurianual (horitzó 2020) i la creació de mecanismes de blindatge en forma fons de contingència finalistes davant potencials emergències socials com les viscudes en els darrers anys. L'eficiència del sistema ha d'estar garantida pel reforçament de l'Agència de Qualitat del Sistema Nacional de Salut (evolució de l'actual Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries).

Quart: en l'horitzó 2020, el sistema sanitari i social català ha de ser excel·lent en la seva transparència. L'adaptació de les directives europees per a la contractació de serveis públics ha de permetre millorar la capacitat de gestió fent compatible la singularitat del sector dels serveis públics a les persones i l'extrema pulcritud en la transparència en l'ús dels recursos públics.

Cinquè: necessitem que el sistema estigui territorialment ben articulat, amb un accés als serveis sanitaris i socials equitatiu i racional. La vertebració territorial dels serveis públics a les persones va més enllà de les inversions en infraestructures i serveis; un sistema de benestar territorialment ben articulat ha de garantir una governança mixta entre el govern nacional, local, entitats proveïdores de serveis, pacients i ciutadania en general. La participació, lluny de posicions cosmètiques assembleàries, ha de garantir l'escolta activa dels poders públics i el seu retiment de comptes.

El 27-s s'obre la porta al somni d'una nova Catalunya social amb un sistema de serveis de salut i socials integrador i equilibrat, transparent, honest i sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia