Opinió

De set en set

Universitat gratuïta

L'abolició de les taxes de matriculació a les universitats catalanes és, potser, a curt termini, una utopia en temps de dèficit pressupostari; però és una mesura que a mitjà i llarg termini pot comportar una gran rendibilitat en clau de país: tant en l'àmbit educatiu com pel que fa a la reactivació econòmica, al profit social i, també, a la identificació nacional. I no em refereixo a la gratuïtat dels nous models virtuals d'universitat, sinó a les universitats convencionals, presencials.

Ja hi ha algunes experiències d'èxit de gratuïtat universitària en països relativament veïns (per exemple, Escòcia i diversos estats federats alemanys) i Catalunya, per raons i coincidències demogràfiques i d'organització administrativa, gairebé té l'obligació d'explorar amb decisió una maniobra d'aquesta magnitud. Perquè els guanys, en un escenari amb la universitat gratuïta, serien generosos per al conjunt del país.

Pel que fa a l'educació, no és només el fet que els graus universitaris són, en l'actualitat, un producte de primera necessitat com era fa unes dècades l'ensenyança primària i secundària; sinó que l'educació en si és una de les formes de vida catalana, per tradició, per convicció i per perspectiva. Pel que fa a la reactivació econòmica, la mobilitat i el modus vivendi del contingent propi de la formació superior genera una completa gamma d'activitats econòmiques en sectors tan diversos com ara la residència, la manutenció i l'oci, entre altres mitjans necessaris per viure. I pel que fa al profit social, l'augment de la cultura és garant d'un major respecte pels drets i deures ciutadans i, en definitiva, per a la millora democràtica de la societat.

La universitat gratuïta a Catalunya ho hauria de ser per a tots els estudiants de la Unió Europea, un avantatge que tindria un efecte crida en positiu i que ens retornaria la condició de motor d'Europa. Òbviament, el cost de la maniobra l'hauríem de restar de la contribució disbauxada que els catalans fem als pressupostos militars i a l'insostenible indústria armamentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.