Opinió

LA GALERIA

La casa d'en Dalí

En realitat, per l'artista figuerenc, que hi va néixer i hi va viure els primers vuit anys de la seva vida, no va tenir massa importància

Han hagut de passar catorze anys, des que el govern municipal de Joan Armangué va fer la darrera compra de l'immoble del carrer Monturiol, número 6, de Figueres, fins que Marta Felip hagi decidit tirar endavant la reforma de la casa natal de Salvador Dalí. Com si el tema no fos d'interès per a la ciutat, la compra de la casa també va ser un procés llarg, iniciat el 1995 per Marià Lorca, i no es va tancar del tot l'operació fins sis anys més tard.

El fet és que l'alcaldessa ha arrancat el compromís de Madrid perquè aportin 500.000 euros per unes obres de remodelació que costaran 2,5 milions. Un cop tancat l'acord, ara cal que algú s'arremangui i faci possible que, en un parell d'anys, la casa on va néixer el fill predilecte de la ciutat un 11 de maig del 1904 sigui un espai que es pugui visitar i formi part de la ruta daliniana de local. Segons la numeració del carrer de l'època, era el número 20 del carrer Monturiol, en la mateixa finca on el pare de l'artista, Salvador Dalí Cusí, havia obert la notaria.

Una finca emblemàtica per a la ciutat i que pot tenir molt atractiu per resseguir la vida del pintor a Figueres i per fer-hi visites guiades, però que, en realitat, per l'artista figuerenc, que hi va néixer i hi va viure els primers vuit anys de la seva vida, no va tenir massa importància, ni sembla que influís gaire o gens en la seva obra. L'altra casa, on va viure la família uns quants anys més tard, es troba just al número 10 del mateix carrer Monturiol, fent cantonada amb la plaça de la Palmera. Un edifici avui protegit, obra de l'arquitecte local Josep Azemar, que s'ha conservat molt bé, malgrat les desgraciades reformes que s'hi van fer als baixos fa uns anys, quan s'hi va instal·lar una entitat bancària. Aquesta casa sí que va influir en el jove pintor, que el 1926 va pintar el quadre Noia de Figueres, en el qual plasma tot el paisatge que ell contemplava des del nou habitatge familiar. També és conegut que el terrat d'aquesta casa es va convertir en el seu observatori de la ciutat i on hi va improvisar el seu primer estudi, per definir d'alguna manera aquell racó des del qual va començar a pintar.

D'aquí a un parell d'anys les dues cases de Dalí han d'acabar formant part de la ruta daliniana de la ciutat, en connexió amb altres llocs que freqüentava l'artista; un repte que és en mans de l'Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia