Opinió

De set en set

Nefertiti

Ja fa alguns mesos que s'està a prop del descobriment de la tomba de la reina Nefertiti i, segons sembla, la troballa és a tocar gràcies a les noves tecnologies i a l'obsessió tradicional dels Indiana Jones. Per sort, les notícies que ens arriben d'Egipte no són només del gènere tràgic, sinó que també hi ha episodis de defensa de la Terra.

Amb Nefertiti, per l'expertesa, o potser només per la llegenda urbana, es confia que descobrirem una dona bonica. És a dir, bonica de cara, d'acord amb els patrons de bellesa de fa més de tres mil anys, que probablement tenien poc a veure amb els cànons actuals, més d'acord amb les mides dels maniquins de les botigues de moda. La mòmia de Nefertiti es permetrà una recreació virtual del cos de la reina i ens traurà de dubtes sobre l'alçada, la mida dels pits, l'estretor de la cintura o les simetries de les faccions facials, però sempre ens quedarà el buit cognitiu sobre la bellesa interior d'aquesta dona.

A mi, que l'arqueologia i, especialment, la matèria egípcia em van atreure durant la joventut, però que no he anat més enllà d'alguna visita comentada al Museu Egipci de Barcelona, de les teories del professor Jesús Tuson sobre els orígens de l'escriptura i del record d'un cuplet (Tuthom-Jama) que cantava la meva àvia, l'interès que s'està generant actualment pel descobriment de la tomba de Nefertiti el relaciono amb un fet que va tenir lloc fa gairebé un segle: la descoberta de la tomba de Tutankamon.

La meva admiració per l'antic Egipte no passa de ser una curiositat pròpia d'aquells que, com Sòcrates, només sabem que no sabem res. Potser si no fóssim catalans, que hem dedicat els millors anys de la nostra vida a la “qüestió nacional”, en sabríem més sobre els egipcis, que a banda dels pictogrames jeroglífics van inventar (fa 5.000 anys) l'escriptura sil·làbica, precursora de l'escriptura alfabètica que s'usa majoritàriament al món contemporani; i que van combinar l'escriptura sobre pedra amb el suport papir, per preparar la vinguda dels plecs de fulls formant un tot. No tot ha de ser bellesa estètica, oi, Nefertiti?'



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia