Opinió

Keep calm

Constituent

El problema és que especular amb la idea de la independència és més perillós que especular amb la idea de fer país

És curiós de veure com els mateixos que aquest Nadal acusaven la CUP

d'impedir que Catalunya esdevingués un estat independent en 18 mesos ara intenten fer servir aquest temps per cronificar la situació amb discursos gramscians sobre l'hegemonia. Després del 9-N ja vaig anunciar que una part de l'independentisme podia convertir-se en un nou pujolisme de centreesquerra. Si fins fa uns anys ens donaven peixet dient que calia fer país, ara sentirem que cal ampliar la base social de l'independentisme. En realitat l'hegemonia ja la tenim. Els que diuen que cal buscar-la han comprat el discurs totalitari espanyol segons el qual només els catalans independentistes poden estar d'acord amb una idea tan normal i democràtica com és fer un referèndum. Alguna cosa falla quan els mateixos que han criminalitzat Pujol continuen analitzant la realitat des del pujolisme.

Alguna cosa no va bé si Andalusia i Extremadura s'han gastat més quartos en política internacional que el govern de la Generalitat. El procés constituent té molts números per acabar com el debat de l'Estatut, exterminant una generació de polítics. Obrir la comissió constitucional a Podem, a canvi de renunciar al poder legislatiu, ens torna a l'escenari de la consulta amb tres preguntes que Mas es va inventar per desobeir el mandat del 2012. Elaborar una constitució abans de votar l'autodeterminació és com preparar el viatge de noces i comprar un pis i un gos abans de saber si l'enamorada es vol casar amb tu. Alguns polítics creuen que, si bufen molt, el globus petarà; no han pensat que a còpia de bufar potser abans que peti Espanya esclataran els seus pulmons. Com va dir l'Oriol Amat, hi ha la intenció de servir-se de Junts pel Sí per tornar a l'escenari de 2005. El problema és que especular amb la idea de la independència és més perillós que especular amb la idea de fer país. De moment ja hem exportat el caos a la resta de l'Estat. I ja sabem com acostuma a acabar això. Sempre que Catalunya ha intentat manipular el sistema d'equilibris espanyols per aconseguir la llibertat, s'ha acabat produint un daltabaix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia