Opinió

Full de ruta

Falange no té titellaires

La convulsió que es viu ara a Madrid per l'obra de Títeres desde Abajo contrasta amb la pau social durant l'aplec diari de la Falange enaltint els agressors de Blanquerna

La convulsió s'ha instal·lat a Madrid des que divendres dos titellaires del grup Títeres desde Abajo van representar l'obra La bruja y Don Cristóbal en el marc de la celebració del carnestoltes al barri de Tetuán. L'obra pretenia reflectir els enfrontaments que viu el titella de la bruixa davant les forces de l'ordre. Fins que apareix el titella de Don Cristóbal, un policia corrupte que, per acusar la bruixa, irromp a casa seva i hi col·loca proves falses: una “mandonguilla-bomba” i una pancarta amb el lema “gora Alka-ETA”. El grup Títeres desde Abajo, fundat a Granada, va avisar una hora abans a Facebook que no era per a públic infantil, era per a adults, però al públic hi havia pares i fills, i els titellaires Raúl García i Alfonso Lázaro han dormit cinc nits a la presó acusats “d'enaltiment d'ETA i d'Al-Qaida”.

La convulsió que es viu ara a Madrid contrasta amb la pau social que es va viure a la mateixa ciutat entre els dies 18 i 29 de gener. Què va succeir aquells dies? Una vintena de joves –i no tan joves– es concentraven cada dia des de les nou del matí a les tres de la tarda a l'Audiència Provincial de Madrid i, enmig d'un cordó policial, corejaven lemes franquistes, exhibien banderes de Falange i Alianza Nacional, enaltien els assaltants del centre Blanquerna la Diada del 2013 i insultaven els agredits com l'exdiputat Josep Sánchez Llibre. Entre els imputats per l'assalt hi ha un home, Íñigo Pérez de Herrasti, conegut a la policia i al Consell de Ministres: és dirigent d'Alianza Nacional, és cosí del titular de Defensa, Pedro Morenés, i cunyat del titular d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, i de la secretària general del CNI, Beatriz Méndez de Vigo.

“Els continguts, els personatges i la història d'aquest guinyol són absolutament intolerables i que es produeixi en un acte patrocinat per una administració pública és pitjor, perquè té caires manifestament de delicte d'enaltiment del terrorisme”, ha advertit el ministre de Justícia, Rafael Catalá. Que a qui es referia Catalá? Als titellaires, és clar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia