Opinió

Keep calm

Antoni Simon Mossa

El nostre país, el país dels occitans i com a mínim Còrsega i Sardenya tenen uns interessos comuns

Ahir es va presentar a l'Institut d'Estudis Catalans El pont retrobat, un llibre que recull l'obra en català del sard alguerès Antoni Simon Mossa. Simon Mossa va ser un personatge inimitable, un gran estudiós i apassionat polític que va imaginar una confederació dels Països Catalans, Còrsega i Sardenya. Ell en deia l'aliança federal mediterrània, una idea que en vida seua semblava absolutament utòpica i que curiosament, o no, ara podria començar a apuntar.

Els governs de Còrsega i Sardenya, en efecte, han iniciat una col·laboració conjunta que està fent molt soroll. El nou govern cors està en mans d'una coalició de sobiranistes i independentistes i les relacions amb el govern sard són excel·lents. El més interessant, però, és que tots dos governs ja han anunciat una cimera aquest mes mateix amb el govern de les Illes Balears, per tal d'incorporar-lo al pacte i fa pocs dies el president cors es va entrevistar a Barcelona amb el president Puigdemont.

Una de les aparents sorpreses que sol mostrar la geopolítica és la consistència de la geografia i de la història. Poden passar segles, que de sobte alguna cosa fa que vells dissenys i àrees que semblaven perdudes per sempre més retornen amb la força del que és natural. Avui en dia qualsevol cosa és possible. Abans no. Per això que els catalans fèiem nostre el camí de la mar cap a Sardenya en el fons el que estàvem explorant era el camí natural. Castella quedava molt lluny.

Avui les comunicacions modernes ho han canviat tot i Madrid està a dues hores de tren. Però això no impedeix que els espais naturals puguen renàixer, precisament perquè són naturals. I aquest és el cas, claríssim de la Mediterrània occidental. El nostre país, el país dels occitans i com a mínim Còrsega i Sardenya tenen uns interessos comuns que la pertinença a estats diversos ha dissimulat. Però que poden renàixer i fer-se evidents en qualsevol moment, tal com somiava Antoni Simon Mossa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia