Opinió

A la tres

L'efecte bumerang

“La llei d'habitatge de 2007 permetia el lloguer forçós. Ara cerquem solucions que ja teníem a l'abast

Aquests darrers dies, Catalunya ha donat una veritable resposta de país a la suspensió de la llei d'emergència en habitatge i pobresa energètica, justament en l'apartat pensat per evitar desnonaments. Polítics nacionals i locals, sindicats, entitats socials, etcètera, han fet front comú contra un nou atac del govern en funcions de l'Estat contra els drets dels catalans. Un atac, a més, que no incideix en el camp teòric o estrictament polític, com altres, sinó que té una incidència real sobre la gent: hi ha centenars de persones que han aconseguit un lloguer social i, per tant, han evitat haver de marxar de casa des que es va aprovar aquesta llei, el juliol passat. I n'hi ha uns quants milers més, arreu del país, que ho estaven negociant en aquests moments i que, d'un dia per l'altre, han passat, per la insensibilitat social del govern del PP, a una situació d'angoixa inacceptable.

El principal acord de la cimera de dimarts és refer la llei, fer-ne una de nova que pugui evitar el vet del Tribunal Constitucional (TC). És el que toca i de ben segur que en els propers dies, com deia el president Carles Puigdemont ahir al Parlament, se'n veuran ja avenços. Però la política té aquests estranys efectes bumerang. Resulta que la llei del dret a l'habitatge aprovada l'any 2007 pel govern tripartit, i no recorreguda mai al TC pel de l'Estat, llavors en mans de Zapatero, permetia “el lloguer forçós de pisos desocupats en zones amb una elevada demanda residencial”. Aquesta llei, que per cert estan usant a fons ara alguns ajuntaments per multar bancs amb pisos buits, no es va usar mai en aquest aspecte. Eren altres temps, és cert. L'any 2011, el govern de CiU i Felip Puig la van escapçar. Les tristament famoses lleis òmnibus “de promoció de l'activitat econòmica”, les mateixes que creen ara maldecaps als ajuntaments per l'arribada massiva de grans centres comercials que no tenen eines per aturar, van eliminar aquesta possibilitat de la llei d'habitatge per, textual de l'acord de govern, “incrementar així la seguretat jurídica dels propietaris d'habitatges”. Ara, la nova llei ha de permetre moltes més coses. Però aquesta, que ja teníem, també.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia