Opinió

Full de ruta

Felip VI no tindrà Felip IV

El rei espanyol es troba ara que la classe política que es gastarà 160 milions en una efímera repetició de les eleccions no té 3 milions per a un retrat únic de Rubens

Al monarca Felip VI la política li ha donat un altre disgust. Superada la frustració de saber que és el cap d'estat d'un estat únic al món que prefereix repetir eleccions abans que fer un govern de coalició, el mercat de l'art li va obrir una escletxa per a la reconciliació amb Espanya: la galeria Mercè Ros de Madrid posava a la venda l'únic quadre d'un jove Felip IV pintat per Rubens i el govern espanyol conservava des del setembre del 2015 una primera opció de compra.

El quadre de Rubens va reaparèixer a la tardor, després de cinquanta anys de silenci, i és excepcional perquè tots els retrats que el mestre flamenc va realitzar durant el seu segon viatge a Madrid i que es van quedar a Espanya es van cremar en l'incendi de l'Alcázar del 1734. Com si el foc s'encarregués de revalorar periòdicament la tela, la millor còpia que es conservava d'aquest jove Felip IV es va cremar en l'incendi del Kunsthaus Museum de Zuric la tarda del 13 de juny del 1985.

Amb un preu confidencial estimat en uns 3 milions d'euros, el Ministeri de Cultura del govern en funcions de Mariano Rajoy havia de decidir si feia valer l'opció de compra o no. La decisió final, però, és diplomàtica: el govern en funcions no comprarà el Rubens, però en declara la seva inexportabilitat i el quadre no podrà sortir d'Espanya en mans de cap comprador. Així que el rei Felip VI, que en la tercera tanda de contactes va animar el PP i la resta de partits a estalviar el màxim possible en la repetició de les eleccions del 26 de juny, es troba ara que l'austeritat de La Moncloa el deixarà sense el jove Felip IV. Sobre el fet que la mateixa classe política que es gastarà 160 milions en una efímera repetició de les eleccions no trobi ara 3 milions per comprar un retrat únic i perdurable no hi ha encara un pronunciament oficial de la Casa del Rei. “Espanya és un país molt difícil”, va alertar al rei, al seu dia, l'empresari amb targeta black Javier López Madrid en un missatge de xat privat. “I tant!”, li va donar la raó el monarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia