Opinió

A la tres

Dues violències

“Si creuen que els Mossos es passen de la ratlla, que els denunciïn, en comptes de pegar als fotògrafs

Perdonin vostès la meva ingenuïtat, però en tota aquesta qüestió de la Vila de Gràcia hi ha alguna cosa que se m'escapa. Els Mossos d'Esquadra, obeint l'ordre d'un jutge, desallotgen un local on un grup de joves feien activitats culturals. El desallotjament l'insten els propietaris, que han vist com l'Ajuntament de Barcelona deixava de pagar el lloguer. Això els pot estranyar a vostès, com a mi, però sembla que és un subterfugi comú en algunes ciutats europees. Es paga, es calla i així s'eviten malvestats.

El cas és que l'Ajuntament, per les raons que sigui, deixa de pagar, els propietaris van als tribunals, el jutge ordena i els Mossos desallotgen. La mateixa nit hi ha aldarulls. I quan hi ha aldarulls, com quan hi ha alguna celebració futbolística a la Rambla de Barcelona, acostuma a aparèixer un grup molt ben coordinat que sap quins aparadors s'han de trencar i quins contenidors i motos s'han de cremar per causar com més complicacions millor. Insisteixo: un grup molt ben coordinat, amb un repartiment de papers que a mi em recorden els que, durant la Transició, s'encarregaven d'encendre la Rambla cada diumenge.

Com passa a qualsevol ciutat, quan hi ha aldarulls, la policia intervé per evitar que continuï la destrucció de la propietat privada i pública.

I ara arriba la meva exhibició d'ingenuïtat. No entenc com hi ha qui vol equiparar la violència dels que cremen els contenidors i ataquen els fotògrafs que estan complint la seva funció d'informar amb el que fan els Mossos.

Vostès perdonin, però hi ha algunes diferències clares. Els Mossos són persones que van identificades i que obeeixen ordres. Els grups que cremen Gràcia potser també obeeixen ordres, però no estan identificats. Uns exerceixen la violència per mandat d'una institució que al capdavall emana d'un mandat democràtic. Els altres també? Podem debatre si la violència dels Mossos ha de ser més proporcionada, però al final, saben què? Si consideren que els Mossos es passen de la ratlla, que els denunciïn, en comptes de cremar el barri i pegar als fotògrafs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia