Opinió

Full de ruta

Persistir

La gent va iniciar el camí cap a la independència i la seva mobilització és una de les claus de l'èxit del procés

catalunya fa molt de temps que va desconnectant, molt més dels sis anys que ja dura l'anomenat procés sobiranista. Però no es va començar a emancipar fins al dia que es va trobar al carrer, envoltada de centenars de milers de catalans de tota mena i condició, fent volar una estelada i anunciant a qui correspongui que ja només veu un camí possible per sobreviure com a poble, per avançar com a societat i per obtenir un tracte just, que és exercint la seva sobirania i separant-se de l'Estat espanyol. El procés el va iniciar la gent de forma natural i generalitzada, i això és el que el fa realment important i a l'hora de la veritat imparable, més enllà que les urnes l'investeixin de la legitimitat democràtica imprescindible per aconseguir l'objectiu.

El va iniciar i l'ha seguit impulsant durant tots aquests anys, perquè per vèncer les inèrcies internes, per superar els obstacles externs i per situar la voluntat d'independència de Catalunya a les agendes espanyola i europea i a l'imaginari mediàtic i geopolític internacional, ha estat i continua sent necessari demostrar que hi ha milions de persones interessades, decidides i fins i tot entestades a moure aquesta peça del mapamundi. Les manifestacions de la Diada, el desafiament col·lectiu del 9-N i l'elecció d'un Parlament amb majoria independentista han estat part destacada d'aquest impuls, camí de la necessària culminació del procés a les urnes.

Aquest protagonisme dels ciutadans intrínsec al procés sobiranista és la seva força i és el que el caracteritza com una revolució cívica i radicalment democràtica. I, més enllà dels meandres de la política o de la lenta navegació d'un full de ruta teòric i necessàriament obert, aquest és justament el valor que el farà triomfar. Per això és important persistir en la mobilització. Celebrant la pròxima Diada, implicant-se en el procés constituent o defensant si cal –que caldrà– la legitimitat democràtica del Parlament, de la seva presidenta, Carme Forcadell, i del president Mas i els consellers Ortega, Rigau i Homs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia