Editorial

El turisme, motor de la recuperació

Catalunya està rebent una xifra rècord de turistes de tot el món. En concordança, l'hostaleria i tots els serveis vinculats al turisme han generat molts llocs de treball. Això ha quedat reflectit en l'enquesta de població activa (EPA) del segon trimestre d'aquest any, que registra una disminució neta de la desocupació. Com que el turisme és el motor d'aquest procés, és d'esperar que l'enquesta del tercer trimestre sigui millor encara. A finals del segon trimestre, la taxa d'atur era poc més del 19%. Molt elevada, encara; però també inferior a l'espanyola, 22,37%.

La bona tendència no ha de fer oblidar que Catalunya encara és
lluny de tenir una taxa d'atur saludable. Que hi ha massa persones que no cobren subsidi, que hi ha massa llars on cap persona té una feina remunerada o que malviuen en l'economia submergida. Catalunya no es pot permetre inflar el pit, com sí que es fa a Espanya, per una disminució de l'atur que no s'explica per cap llei aprovada per Mariano Rajoy, sinó per polítiques europees, que han convertit Catalunya i Espanya en dos països atractius i barats per passar-hi les vacances.

La feina vinculada al sector del turisme és, per definició, de caràcter temporal. És cert que alguns punts de Catalunya tenen una afluència turística continuada tot l'any, de manera que hi ha segments que gairebé es podrien considerar ja com autèntiques indústries. Però el turisme és una activitat de poc valor afegit i, per això mateix, molt sensible a les crisis. En els anys passats hem tingut moltes oportunitats de comprovar-ho. Amb el temps, cal canviar el model econòmic de Catalunya i apostar per la tecnologia i la innovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia