Política

Setge del PSOE i Díaz a Sánchez

La gestora vol forçar l'ex-secretari general a posar fi al seu reeixit sistema de finançament i fiscalitzar-li la campanya

La líder andalusa veu amb neguit els 80.000 euros en donacions rebuts pel rival

López evita el xoc i ofereix “centralitat”

La cursa per liderar el PSOE té la meta definitiva en les primàries del maig, però demà viurà una meta volant de màxim voltatge en què la gestora socialista pretén posar fi al sistema de finançament de Pedro Sánchez, que, a través del micromecenatge, ha rebut més de 80.000 euros entre unes 3.000 donacions. Quan falten sis dies perquè Susana Díaz protagonitzi, diumenge a Madrid, l'acte en què ella anunciarà la candidatura a la secretaria general del PSOE, la gestora es fixa l'objectiu que els aspirants se sotmetin a un compte corrent compartit amb Ferraz, i fiscalitzat des de Ferraz, que permeti saber quins diners rep cada candidat i com es gasten. L'intent fiscalitzador afecta el tercer aspirant, Patxi López, però és vist per Sánchez com una jugada de la gestora en connivència amb Díaz per frenar-lo a ell, ja que l'executor és Mario Jiménez, que és el portaveu de l'actual direcció provisional –en teoria neutral– i alhora és el portaveu socialista al Parlament andalús com a mà dreta de la presidenta.

La reunió de la gestora amb els equips de campanya de Sánchez, Díaz i López determinarà el tarannà d'una disputa que és més que unes primàries. Les ferides que va provocar el derrocament de l'anterior secretari general en el comitè federal de l'1 d'octubre –que va aplanar el gir des del no a Rajoy fins a l'abstenció regalada perquè fos reelegit a La Moncloa– són recents. I la història del PSOE és plena de victòries per la mínima: la de José Luis Rodríguez Zapatero contra José Bono per només nou vots el 2000; la d'Alfredo Pérez Rubalcaba contra Carme Chacón per 22 vots el 2012, quan els que votaven eren els delegats, i la de Sánchez contra Eduardo Madina per 15.500 vots dels militants, el 2014, ja en unes primàries.

Neutralitat de la gestora

Si les primeres sospites de falta de neutralitat van sorgir per la gestió del cens que fa la gestora, la tensió creix arran de la carta que insinua que Sánchez està incomplint la llei de finançament de partits amb la captació de fons. L'equip de Díaz i el de López han acceptat les regles de la gestora i obriran un compte bancari compartit amb Ferraz, però Sánchez manté el micromecenatge i analitza amb els advocats com pot eludir el setge oficial.

La responsable de la campanya de Sánchez, la diputada Adriana Lastra, defensa la legalitat del projecte iniciat amb Bancal de Rosas, una associació sense ànim de lucre, per recollir donacions de fins a 300 euros per a projectes concrets. En un intent de desactivar el setge de la gestora i deixar en evidència Díaz, Sánchez publicava divendres el desglossament de les despeses en què està gastant els 80.000 euros, des dels 2.420 euros del lloguer de l'oficina a Madrid fins als 316 euros en telefonia, i animava “la resta de candidats” a fer el mateix.

Si bé la gestora està presidida per l'asturià Javier Fernández, qui promou la fiscalització dels comptes és l'andalús Jiménez, que invoca la llei de control d'activitat econòmica dels partits (2015) per airejar sospites sobre la legalitat del que fa Sánchez. “Complirem la llei perquè el procés sigui transparent i perquè, quan calgui traslladar la informació al Tribunal de Comptes, no hi hagi problemes”, rebla Jiménez, a qui els sanchistes no es creuen quan diu que no parla amb Díaz dels seus plans tot i ser el seu alfil al Parlament andalús. Segons Jiménez, qüestionar el cens i incomplir les normes és “fer mal al partit”.

En espera que diumenge Díaz aporti contingut al que ara defineix com a “força”, “il·lusió” i “ganes d'un PSOE guanyador”, el desig de Sánchez és convertir la cursa en un duel amb ella i ignorar López. “De candidats, n'hi pot haver molts; de projectes, però, només n'hi ha dos: el de la gestora i el partit de l'abstenció, i un altre d'esquerres”, avisava Sánchez dissabte a Granada.

Aliè al duel Díaz-Sánchez, que és la revàlida del comitè federal de l'octubre, l'exlehendakari eludeix el xoc pel passat i juga la carta de la unitat. Per López, elegir-lo a ell seria triar la “centralitat” davant “un xoc de trens que la militància no vol”. A més del setge als diners, factors com ara la data exacta de les primàries, la imparcialitat de la gestora i la celebració o no de debats entre els tres rivals determinaran la netedat de la disputa.

LES FRASES

De candidats, n'hi pot haver molts; de projectes, però, només n'hi ha dos: el del partit de l'abstenció i un d'esquerres
Pedro Sánchez
candidat a liderar el psoe
La meva candidatura és la de la centralitat davant d'un xoc de trens que la militància no vol
Patxi López
candidat a liderar el psoe

Rajoy encreua els dits pel pressupost

A l'hora d'eternitzar-se en el control del PSOE, la gestora –provisional per definició– es va donar un mandat que va de l'octubre del 2016 al maig del 2017. El calendari que va idear la gestora, que presideix l'asturià Javier Fernández i que és pilotada amb control remot des d'Andalusia, volia afeblir una eventual operació retorn de Sánchez, però ha acabat perjudicant el president espanyol, Mariano Rajoy.

Al marge de quin sigui el dia de maig que el comitè federal fixi per a les primàries, ben segur que coincidirà amb el pas dels pressupostos estatals de Rajoy al Congrés. La intenció d'Hisenda és que el Consell de Ministres del 31 de març aprovi els pressupostos i els enviï a les Corts, on el PP té 137 escons i necessita el sí de Ciutadans (32), el PNB (5) i Coalició Canària (1) per arribar als 175 escons que donen l'empat al Congrés. L'empat és suficient a l'hora de rebutjar les esmenes a la totalitat, però en l'aprovació final li cal l'abstenció d'un PSOE que al maig dirimirà el lideratge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona