Política

la crònica

La lectura de l’article 155

El subdelegat del govern va celebrar la Constitució llegint l’article 155

Per Sant Jordi, a Madrid solen llegir el Quixot, en una lectura continuada. Ho fan al Círculo de Bellas Artes. Aquí llegim Pla. Ho fan a Palafrugell. És una festa de llibres i roses però també de reivindicació i de referents literaris. Per celebrar el Dia de la Constitució Espanyola, ahir al migdia, a la recepció que ofereix la subdelegació del govern espanyol a Girona, a l’edifici que ocupa, a l’antiga seu del Banc d’Espanya, en un interior lluminós i blanc, se’n van llegir diferents articles. Ho van fer representants de l’Estat a Girona, alternant català i castellà, seleccionant paràgrafs relacionats amb la seva funció. D’aquesta manera, pel faristol, hi van passar Raquel Martínez Codina, magistrada degana dels jutges de Girona; el coronel Javier Mur Lalaguna , comandant militar de Girona, de la base militar de Sant Climent Sescebes; la directora provincial de la Tresoreria General de la Seguretat Social de Girona, Maria del Mar Marquès Serrano; el delegat de l’Agència Tributària de Girona, Honorat Sala Clotet, i el cap de la Guàrdia Civil a Girona, el comandant Josep Antoni Esteve Folch. Amb la lectura de la Constitució, els estaments militars, judicials i de l’administració pública no només commemoraven “la norma suprema”, la que és “salvaguarda”, sinó que ratificaven l’autoritat que els atorga.

Acte institucional amb brindis de cava al final. I de fotos. Però sobretot de reafirmació del poder de l’Estat “en un context preocupant com l’actual”, tal com va reblar en un moment del seu parlament el subdelegat Juan Manuel Sánchez-Bustamante. “Com a català, agraït i reconfortat” per la seva aplicació, el representant de l’Estat a Girona va llegir l’article 155. Va ser la cloenda més expressiva, la defensa i lloança del 155, d’un acte de protocol, auster i flegmàtic. Per Sánchez-Bustamante, l’article 155 ha tingut una “acreditada, tossuda i provada justificació” davant de “l’incompliment manifest, reiterat i deliberat del govern i del Parlament de les seves obligacions constitucionals”. Va continuar l’elogi a la Constitució referint-s’hi com a “punt de trobada i entesa” i recordant la seva aprovació “en un referèndum legal” amb vots majoritaris a Catalunya. Entre els convidats, Mohamed Jbira, cònsol adjunt del Marroc, i Philippe Vignes, prefecte dels Pirineus Orientals. Sánchez-Bustamante va destacar la presència de Robert Brell, l’últim governador civil de Girona, i de representants dels Mossos d’Esquadra. Entre els assistents, el cap de llista de Ciutadans, Jean Castel, i la del PP, Maria Àngels Olmedo. No hi eren, ni se’ls esperava, representants de l’Ajuntament de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia