Política

Prospera la moció de censura a l'alcalde d'Arenys de Mar

Els grups d'ERC, la CUP, el PSC, CiU i ICV anuncien que fan el pas per “inoperància” del govern que encapçala Estanis Fors

Fors retreu als socialistes que paral·lelament negociessin un pacte amb ell que també hauria inclòs el PP

Feia setmanes que s'havia anunciat i ahir es va fer públic. Els grups d'ERC, la CUP, el PSC, CiU i ICV van confirmar en roda de premsa que presentaven una moció de censura contra l'alcalde del govern en minoria de Junts per Arenys (JxA), Estanis Fors, que es farà efectiva en un ple el 6 d'abril i que situarà en el seu lloc la republicana Annabel Moreno. L'acord de govern, del qual no es va voler explicar el contingut, es donarà a conèixer en un acte públic el dimecres dia 30 que ve.

La moció, de la qual ha quedat exclosa la regidora del PP, Belén Quintero, que fa poques setmanes va plegar del govern de JxA, es fonamenta en “la incapacitat per governar, que provoca que Arenys de Mar perdi oportunitats, empenta, capacitat de resposta i de solució de temes que fa mesos que estan encallats, com ara la biblioteca, les Clarisses i l'escola bressol, i tarannàs poc participatius i opacs”. Moreno va incidir en la necessitat que el municipi disposi d'“un govern ampli i alternatiu, que contindrà la despesa i que té com a únic interès fer un millor Arenys”, i ja va avançar que el nou govern l'integraran vuit dels deu signants de la moció de censura –es quedarà a un edil de la majoria absoluta– perquè no hi seran els membres de la CUP, que es mantindran a l'oposició. El regidor Gerard Termes va especificar que la decisió s'havia pres en assemblea. “Ja veiem prou complicat un govern amb quatre forces per afegir-n'hi una més, però tenim confiança en els partits del nou pacte”, va dir.

Pel que fa a Josep Manel Nogueras, regidor de CiU i militant de Demòcrates de Catalunya, va admetre que l'acord no s'havia sotmès a l'aprovació de les assemblees dels dos partits, però va assegurar que ho havia comunicat als presidents locals de CDC i d'Unió. “Hi estan d'acord i ells ho comunicaran als seus militants; en l'àmbit comarcal no he parlat amb ningú”, va precisar.

El PSC, la formació que ha fet decantar la balança cap al govern alternatiu, va negar per boca del seu portaveu, Ramon Vinyes, que hagués fet un doble joc negociant a dues bandes. “L'alcalde ens ha cridat a parlar amb ell i nosaltres sempre li vam dir que estàvem estudiant fer una moció de censura”, va dir Vinyes, que va reconèixer que l'experiència de govern en el mandat passat amb Fors ha estat determinant per decidir fer-lo fora. “S'han acumulat un seguit de circumstàncies negatives que ens han fet decidir”, va afirmar. Finalment, Isabel Roig, d'ICV, va recordar que l'aposta de la formació havia estat des del principi per un govern “estable i fort” amb polítiques adreçades a les persones, una de les prioritats del nou acord.

“Dolgut i traït”

L'alcalde, Estanis Fors, no va estalviar crítiques a una moció de censura que, al seu entendre, “només busca l'oportunitat i no té cap base real”. “Em sento dolgut per la manera com s'ha fet, i traït, especialment pel PSC, que fins fa pocs dies estava negociant amb mi l'entrada en un govern on també hi hauria el PP”, va dir. Per l'encara alcalde, els socialistes “s'han decantat per aquesta opció amb més forces polítiques per por de quedar diluïts en un acord encapçalat per JxA com ja va passar en l'anterior mandat”. Fors va defensar l'acció de govern d'aquests mesos, va insistir que en l'àmbit comarcal el PSC no donava suport a la moció de censura i va augurar “molts problemes en un pacte sense un programa treballat que ha tingut com a únic objectiu fer fora el candidat més votat i estimat pels veïns”.

CDC del Maresme: “ERC no és de fiar”

Les conseqüències de la moció de censura d'Arenys de Mar probablement afectaran les aliances que en l'àmbit comarcal mantenen CDC, ERC i el PSC. En especial, al Consell Comarcal del Maresme, on comparteixen govern i on CDC i ERC s'han de repartir la presidència. El portaveu de CDC a la comarca, Carles Bosch, considera que el partit ja acumula prou decepcions i creu que ERC “no és de fiar”. “Vam fer un pacte per respectar la llista més votada i ERC no el va complir, ja que va obtenir les alcaldies de Vilassar de Mar i Montgat, i va presentar una moció a Caldes, i ara a Arenys”, indica. Bosch avança que la setmana vinent es reunirà l'executiva comarcal per debatre si prendran mesures sobre la qüestió. A més, confirma que el candidat que defensa el seu partit és Estanis Fors i no pas Josep Manel Nogueras, “que ni es posa al telèfon”. Des de la presidència comarcal republicana, Mònica Palacín defensa l'autonomia de les agrupacions locals per decidir les accions en cada municipi. “Cal separar el treball que es fa en l'àmbit comarcal i en el Consell estem fent bona feina els tres grups. No s'hauria de barrejar”, va dir. El secretari d'organització del PSC del Maresme, Miquel González, assegura que el partit a Arenys de Mar “sempre ha anat de cara i ha parlat amb tothom sense embuts”, i si finalment s'ha decantat per un projecte d'esquerres ha estat perquè l'experiència de govern del mandat passat amb Fors “no va ser satisfactòria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona