Política

Nou moviment a favor d'una Catalunya liberal

El Col·lectiu Catalans Lliures difon una declaració amb més de 200 signants

Amb la defensa de les polítiques liberals i d'una Catalunya independent com a bandera, ahir es va presentar a Barcelona el Col·lectiu Catalans Lliures, que pretén fomentar el debat a la societat i donar veu a un sector que creuen que gairebé no n'ha tingut fins ara. El moviment, format després d'un any de converses per un nucli sobretot d'empresaris i d'universitaris del corrent Students for Liberty, es manifestava ahir “preocupat per la confusió bestial i escandalosa” al voltant del liberalisme, etiqueta que s'ha penjat a polítiques del PP connivents amb els bancs o el gran empresariat, al candidat republicà Donald Trump o fins i tot a la troica, de les quals es volen desmarcar totalment.

“El liberalisme existeix, i té ganes de presentar propostes i de donar la seva visió”, reivindicava el portaveu, Èric Herrera, que també explicava que volen donar un “toc d'alerta” als partits centrals de l'independentisme, avui agrupats a Junts pel Sí, perquè estan “molt acomplexats” pels “nous corrents populistes, de tall esquerranós i dogmàtic”. “Volem introduir missatges liberals en el procés constituent de la Catalunya independent”, matisava Martí Jiménez.

El col·lectiu, que es declara transversal i apartidista i que organitzarà xerrades i trobades per difondre el seu ideari, ha obert un web on ha penjat una declaració fundacional amb el lema Per una Catalunya lliure i liberal, que ja té més de 200 signatures, entre les quals hi ha les de polítics de l'òrbita convergent, com ara Marc Guerrero, Sílvia Requena, Feliu Guillaumes, Carles Llorens o Toni Florido, però també les d'altres que havien estat en la d'ERC, com ara Joan Puig o Jaume Renyer, a més de l'expresident d'Òmnium Quim Torra i altres professionals d'àmbits diversos.

El manifest defensa un RUI per arribar a la independència i es fixa com a referents estats com ara Holanda, Suïssa o Dinamarca. Entre els seus principis, defensen l'educació lliure, la reducció de la pressió fiscal, un estat “subsidiari i no benefactor” i un govern lliure de monopolis estatals, que fugi de l'intervencionisme i deixi pivotar en l'empresa la generació de riquesa i d'ocupació, i que per tant no intervingui en la regulació del mercat laboral. Així mateix, creuen que l'Estat s'ha de mantenir neutral en allò que afecti la vida privada de l'individu. A més, defensen un model electoral amb llistes obertes i referèndums per resoldre els conflictes comunitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona