Política

POLÍTICA

Puigdemont no anirà a la cimera convocada per Rajoy per negociar el nou finançament autonòmic

El president de la Generalitat acusa Rajoy de “cínic” per oferir negociar un nou sistema de finançament quan l'actual va caducar fa tres anys

El departament d'Economia estarà “per responsabilitat” al costat d'altres territoris en la negociació del nou model però no les liderarà

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no assistirà a la conferència de presidents autonòmics que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, vol impulsar per obrir la negociació del finançament. Fonts de la Presidència han confirmat a l'ACN que el president no té intenció de participar en aquesta trobada que se celebrarà al Senat, en una data sense concretar.

Fonts del Departament d'Economia han explicat que el govern no liderarà les negociacions del nou model perquè considera que seria la garantia de no aconseguir res. Tot i així, aquestes mateixes fonts expliquen que l'executiu farà costat a les reivindicacions d'altres territoris.

Economia parteix de la premissa que el govern espanyol dóna l'esquena a les demandes de Catalunya però té una actitud diferent si les propostes venen d'altres comunitats autònomes. Des d'aquest punt de vista, la posició és no liderar les negociacions però ser-hi d'alguna manera “per responsabilitat” tenint en compte que el sistema de finançament afecta la contribució fiscal dels catalans i el seu retorn, és a dir, a la seva butxaca.

Encara no s'ha concretat, però, de quina manera es materialitzarà aquesta posició ni com el govern abordarà de les negociacions.

En el seu discurs d'investidura d'aquest dimecres, Rajoy va apostar per obrir la negociació d'un sistema “estable i suficient”. “Un model que asseguri la igualtat i la solidaritat entre espanyols i que preservi els servies públics de contingència, com poden ser els cicles electorals i les èpoques de bonança o de recessió econòmica”, va afegir.

“Cinisme” de Rajoy

Aquest mateix dijous, durant la inauguració d'un institut a Molins de Rei (Baix Llobregat), el president Puigdemont ha acusat Rajoy de ser un “cínic” per oferir durant el seu discurs d'investidura d'ahir una millora del sistema de finançament a les comunitats autònomes quan el pròxim 1 de gener “farà tres anys que està caducat”.

“Oferir com a pacte allò que és una obligació frega el cinisme”, ha assegurat Puigdemont. Segons ell, el que hauria de fer Rajoy és “demanar excuses i rescabalar les quantitats de diners que durant aquests anys no hem rebut”.

Respecte del discurs d'investidura, el president de la català ha opinat que “sembla evident” que la legislatura comença malament quan el grup que la facilitarà, el socialista, “està trencat, dividit i ple de contradiccions”. A més, ha lamentat que pel que fa a la qüestió catalana el PP ha trobat un nou aliat en el PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia