Política

tribunals

setge al procés

El Tribunal Constitucional accepta poder suspendre els càrrecs polítics que desobeeixin les seves resolucions

La sentència, que pot afectar càrrecs com el de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'ha aprovat per majoria però no per unanimitat

El tribunal considera constitucional la reforma que aprovada pel PP per poder suspendre autoritats polítiques

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha avalat la reforma de la seva llei orgànica que li permet suspendre cautelarment alts càrrecs o autoritats polítiques que desobeeixin les seves resolucions, com podria ser el cas de la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell.

En una resolució adoptada per majoria, però no per unanimitat, el Constitucional ha rebutjat aquest dijous el recurs del govern basc contra la reforma de la llei que el regula, una reforma que va aprovar durant la legislatura passada la majoria del PP al parlament com a resposta al procés sobiranista a Catalunya. Contràriament al que estava passant en els últims mesos, en què Pérez de los Cobos impulsava acords per fer possible sentències unànimes sobre qüestions que afectaven al procés sobiranista, en aquesta ocasió la sentència posa de manifest la fractura al sí de la institució. Els magistrats Adela Asúa, Fernando Valdés Dal-Re i Juan Antonio Xiol han votat en contra i signaran un vot discrepant.

La citada reforma, que l'alt tribunal ha considerat d'acord amb la Constitució, posa en mans del TC potestats per obligar a l'obediència de les seves resolucions. Segons els magistrats, la reforma impulsada pel PP té un fonament constitucional legítim i, per tant, a partir d'aquest moment ja estan en disposició d'activar les mesures que contempla la reforma a aquells particulars, funcionaris i càrrecs polítics que facin cas omís de les seves resolucions. Els mecanismes, segons consta a la reforma de la llei, van des d'una multa de 3.000 a 30.000 euros “a les autoritats, treballadors públics o particulars que incompleixin les resolucions del TC” fins a la “suspensió de les funcions de les autoritats o treballadors públics de l'administració responsable de l'incompliment durant el temps precís per assegurar l'observació dels pronunciaments del Tribunal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia